Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Korisni trikovi za vlasnike manjih preduzeća

    Kada vodite svoj biznis, ima mnogo ljudi i projekata koji troše vaše vreme i pažnju. Teško je da utvrdite gde da fokusirate resurse. Vaša produktivnost utiče na produktivnost kompanije, i to je ključna stvar da ostanete efikasni.

    Pročitajte savete iskusnih preduzetnika koji će vam pomoći da zadatke poređate po važnosti, da izbegavate sve što vam odvlači pažnju na Internetu, da donosite prave odluke, i još mnogo toga.

    Neka lista prioriteta bude kratka
    Kada imate na papiru sve što treba da uradite, čini vam se da je lista suviše dugačka. Chris Licata, koji poseduje uspešnu firmu “Blake’s All Natural Foods” rekao je za Entrepreneur da ne postoji takva stvar kao lista prioriteta koja sadrži više od 10 tačaka.
    Licata savetuje da preduzetnici treba da imaju kratku listu prioriteta da bi tim ostao fokusiran na zaista važne projekte.

    Sastanke skratite na 30 minuta
    Sastanci se često otežu na sat vremena, iako se sve može završiti za oko 30 minuta ili manje. Neka vam bude navika da sastanke uobličite u tih 30 minuta, osim ako postoji tema koja iziskuje više pažnje.

    Provedite bar jedan dan mesečno razmišljajući dugoročno
    Osnivač kompanije GoodData Roman Stanek rekao je za Business Insider da strategija pametnog razmišljanja često bude izgubljena u naizmeničnim pozivima i sastancima, dan za danom. On savetuje da bi lideri trebalo da voze bicikl ili da upražnjavaju neku drugu aktivnost sami koja im pomaže da razbistre um. Na taj način oni se mogu koncentrisati na pitanja – Kuda ide industrija, da li kompanija ide u dobrom pravcu, šta bi trebalo da poboljšamo, a šta da radimo drugačije…”

    Izbegavajte opširne analize pre donošenja zaključka
    Prema Jamesu Watersu koji je radio kao zamenik direktora za raspored u Beloj kući, nekad treba da donesete odluku iako imate nepotpune informacije – što je veoma neugodno.Waters kaže da je to nešto sa čim se Bela kuća suočava svakog dana. Drugim rečima, uradite  koliko god je potrebno analiza i sakupite što je više moguće podataka, ali nemojte kasniti sa trenutkom za donošenje odluka.
    “To je frustracija za svakoga”, rekao je Waters.

    Svake nedelje imajte bar jedan dan bez sastanaka
    Odredite jedan dan nedeljno koji ćete posvetiti radu na velikim zadacima, bez ometanja. Dustin Moskovitz, jedan od osnivača Facebooka, i direktor kompanije Asana, kaže za sebe da sastanke odbija sredom. “To je veoma vredna alatka da oslobodite sebi dovoljno mesta za rad na većim projektima”, rekao je Moskovitz.

    Neka radni prostor bude uredan
    Bilo da radite od kuće ili iz kancelarije, male izmene u samom uređenju prostora mogu mnogo da pomognu. Prostor, a pogotovo radni sto bi trebalo da bude uredan. Takođe neka vam bude prijemčiv, možete ga učiniti ličnim tako što ćete staviti slike vaših prijatelja ili porodice. I neka bude uvek dovoljno (dnevnog) svetla.

    Neka vam zdravlje bude prioritet
    Ne započinjite biznis ili ne vodite svoju firmu ukoliko vas sve to košta zdravlja. Istraživanja pokazuju da su loša ishrana i manjak fizičke aktivnosti povezani su sa manjkom produktivnosti na poslu.
    Takođe, ohrabrite svoj tim da održava dobre navike u ishrani, i uopšte da vodi računa o zdravlju.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE