Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za podvodni deo Severnog toka 2 ne važi treći energetski paket

    Ruski energetski gigant Gazprom potpisao je u petak sporazum sa evropskim partnerima za gradnju gasovoda „Severni tok 2” koji će gas u Evropsku uniju isporučivati preko Nemačke, rutom ispod Baltičkog mora.

    U konzorcijumu pored Gazproma koji je većinski vlasnik s 51 odsto kapitala, učestvuju EON, Shell, OMV-a i BASF sa po 10 odsto i francuski Eni s devet procenata. „Severni tok 2” trebalo bi da bude završen za četiri godine do 2019. a operativan će biti u narednih pola veka.

    Rusija pokriva više od trećine evropskih potreba za gasom, ali gotovo pola isporučenog gasa transportuje se preko Ukrajine sa kojom je u sukobu zbog Krima i pobune na istoku. To je razlog zbog čega se nastavlja s gradnjom „Severnog toka 2”. Zbog toga je trebalo graditi i gasovod Južni tok, koji je osujetio Vašington, sprečivši Ruse da tako plasiraju svoj gas na Balkan.

    I dok se na vest o „Severnom toku 2”, već javljaju prva negodovanja kako to Nemačku ništa ne sprečava da gradi ovaj gasovod, a Srbija je ostala bez Južnog toka, koji je tebalo da se gradi po istim principima trećeg energetskog paketa kao i Severni, ljutnji, ipak, nema mesta.

    Prema propisima trećeg energetskog paketa koji je donela Evropska unija, vlasnik gasovoda koji ide po kopnu ne može biti i vlasnik gasa. Ovo pravilo, međutim, ne važi za podvodni deo gasovoda. Pošto će „Severni tok dva” , kao što je bio slučaj i sa Severnim tokom, ići po dnu Baltičkog mora, on je izuzet od ovog pravila.

    U nastavku kopnenog dela „Severnog toka 2”, preko teritorije Nemačke bio bi angažovan gasovod Opal, čiji je kapacitet 35 milijardi kubika gasa godišnje koji se proteže istočnim delom zemlje do granice sa Češkom, i gasovod NEL, koji ide kroz zapadnu Nemačku.

    Ovaj gasovod povezuju Severni tok sa postojećom mrežom gasovoda u srednjoj i zapadnoj Evropi i izuzet je iz pravila trećeg energetskog paketa Evropske unije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE