Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Imate teške kolege na poslu? Evo kako da se izborite sa njima u 5 koraka

    TEKST: Hans Buster, osnivač Synergy Talents i profesionalni kouč

    Nevezano za to koji posao radite, uvek ćete se naći u situaciji gde je potrebno da se izborite sa teškim kolegama. Na kraju krajeva, svi smo mi ljudi, različite osobe sa različitim shvatanjima i ponašanjima, tako da je sasvim normalno da će nam određene kolege biti teške, a druge će nam potpuno odgovarati. U svakom slučaju, uvek možete učiniti nešto povodom toga, umesto da se žalite svom partneru kada dođete kući ili da istresete svoju frustraciju na bliskim ljudima. Dakle, sledite ovih 5 koraka kako biste situaciju sa teškim kolegama preokrenuli nabolje.

    • Preispitajte sebe
    Pre nego što počnete da preduzimate bilo šta, zapitajte se da li vam dotični kolega ili koleginica zaista zagorčava život ili naglo reagujete jer ste ustali na levu nogu. Da li ste primetili da vam jedan tip osobe ili njenog ponašanja uvek smeta? Postoji li neki obrazac ponašanja koji vi primenjujete u kontaktu sa kolegama? Dobro se preispitajte kako biste znali sa sigurnošću da vam ponašanje određene osobe stvara probleme na poslu.

    • Preuzmite odgovornost
    Čak i kada definišete da vam smeta nečije ponašanje, prihvatite da ste sami odgovorni za to kako se osećate. Niko drugi ne može vas naterati da se osećate na određeni način do vas samih. Takođe, nipošto nemojte sebe staviti u poziciju žrtve koja je nemoćna da bilo šta promeni i kojoj se stvari dešavaju same od sebe. Naprotiv, prihvatite odgovornost i učinite koliko je do vas.

    • Razdvojte osobu od ponašanja
    Vrlo je bitno da jasno razdvojite problematičnu osobu od njenog ponašanja. To će vam biti od izuzetne koristi kada se odlučite da komunicirate sa teškom osobom. Ako kažete nekome da je nervozna osoba koja stalno viče i sa kojom ne možete normalno da se dogovorite je dosta drugačije od toga kad nekome skrenete pažnju da povišen ton često nije najefektniji način komunikacije i da smatrate da možete pronaći bolji način kako da funkcionišete produktivnije.

    • Razgovarajte direktno i otvoreno
    Pošto ste preispitali sebe i porazmislili o mogućim rešenjima, skupite hrabrosti i razgovarajte da teškim kolegom ili koleginicom otvoreno i po mogućstvu nasamo. Objasnite kako se vi osećate i kako na vas utiče kada se on ili ona ponaša na određen način. Ako želite da postignete rezultate, važno je da izrazite kakvo je vaše iskustvo povodom vašeg odnosa, a ne da krivite ili napadate tu osobu.

    • Prestanite da budete reaktivni
    Koncentrišite se na rešavanje problema i budite proaktivni. Ako ste samo reaktivni, to znači i da ste na neki način pasivni jer čekate da vam se stvari dese. Takođe, nemojte uvek reagovati u trenutku, održite samokontrolu čak i ukoliko vas nečije ponašanje uvredi. Potrudite se da porazmislite o celoj situaciji kako biste smanjili mogućnost nesporazuma i postigli pozitivne rezultate. Mislite na rešenje, a ne na osvetu i pakost.

    Iz svega što vam se dešava, možete izvući lekciju

    Setite se, ne možete promeniti druge, ali možete sebe. Iskustvo sa teškim kolegama će vam zasigurno pomoći da porastete kao osoba i da naučite iz sopstvenih grešaka. Teške situacije i kolege su tu da vam pomognu da povećavate sposobnost rešavanja problema i  poboljšavajte sebe neprestano. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE