Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Strateški gasni projekat na Krku

    Vlada Hrvatske proglasila je izgradnju terminala za tečni prirodni gas na Krku, procenjene vrednosti 600 miliona evra, strateškim investionim projektom.

    Vlada ocenjuje da je LNG terminal bitan za ekonomski rast i razvoj Hrvatske, da doprinosi zapošljavanju i ima pozitivan uticaj na okolnu industriju. Projekat je usklađen i sa strateškim dokumentima Evropske unije i Hrvatske, ističu u Vladi.

    Procenjena vrednost LNG terminala na Krku je 600 miliona evra, a uz gasovode i kompresorske stanice premašuje i milijardu evra. LNG terminal uvršten je i na listu Evropske strategije energetske sigurnosti.

    U kompaniji LNG Hrvatska očekuju da će izgradnja terminala početi sredinom 2016. godine i da će trajati tri godine. Hrvatska godišnje troši 2,7 milijardi kubnih metara gasa, dok bi kapacitet LNG terminala bio između četiri i šest milijardi kubika.

    Novac od EU za plutajuću platformu

    Evropska unija je odobrila 550.000 evra za plutajuću platformu za LNG na Krku. Novac je namenjen za izradu studije, za laboratorijska istraživanja i izveštaje.

    Novac je odobren u sklopu paketa od 150 miliona evra, koje će EU kroz fond Zajednički evropski okvir (CEF) dodeliti za 20 energetskih projekata.

    Prema toj odluci, kako ocenjuje portal Seebiz, Evropa ne daje novac za kopneni terminal, kapaciteta četiri do šest milijardi kubnih metara gasa, već za plutajući terminal, FSRU, koji je i struka u više navrata spominjala kao optimalno rešenje.

    Takođe, Plinacro je iz CEF dobio 2,25 miliona evra za predinvesticionu fazu projekta glavnog LNG evakuacijskog gasovoda Zlobin-Bosiljevo-Sisak-Kozarac-Slobodnica.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE