Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Turski spas za stočarstvo u BiH

    Izvoz 15.000 tona mesa u Tursku, proizvođači u Bosni i Hercegovini vide kao spas za domaće stočarstvo, raste broj grla, a moguće je i podizanje novih farmi.

    Rezultati su prvi pozitivni učinci u smislu oporavka i revitalizacije stočarstva BiH, posebno uzgoja junadi i goveda, javila je BHT1. Domaći farmeri više nemaju problem s plasmanom te vrste mesa, a zadovoljni su i otkupnom cenom.

    Odlukom Vlade Turske o uvozu 15.000 tona govedine iz BiH, domaće stočarstvo, prema rečima Erine Lasić iz Gospodarske komore FBiH, doživelo je procvat.

    Želimo da ova odluka potraje što duže jer bi došlo do većeg zapošljavanja, do otvaranja novih kapaciteta, iskorištavanja neobrađenih površina, ističe Lasić.

    Upravo zbog ove šanse koja se ukazala domaćim stočarima naglo je počeo da sepovećava broj grla na govedarskim farmama, a raste interes i za podizanje novih farmi.

    Što se tiče Hercegovine, to se odrazilo na pozitivan način. Imamo farmi od 50-100 grla u sistemu krava-tele, gde će to doći do izražaja, ističe Pavković.

    Odobravanje uvoza goveđeg mesa iz BiH prethodila je provera njegovog izuzetno visokog kvaliteta. Upravo zbog toga mnogi se u našoj zemlji nadaju kako bi u idućem periodu ovaj izvoz mogao biti i veći od 15.000 tona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE