Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo da se još i naši sete ovog argumenta

    Srbiju problem „odliva mozgova“ prati već više od dve decenije. Mada vlasti kažu da se nezaposlenost smanjuje, čini se da sve više mladih iz Srbije „hleb“ odlazi da traži na nekom drugom mestu.

    Isto je i u susedstvu.Hrvatske građane nedavno je obradovala vest o ukidanju radnih dozvola na nemačkom tržištu rada, ali neki stručnjaci upozoravaju da će to značiti i iseljavanje još sto hiljada ljudi iz ove zemlje.

    Ako su u Hrvatskoj podeljena mišljenja o ovom pitanju ipak ima neko ko može da im ga nametne. Ministarka rada u nemačkoj vladi Andree Nahles, rekla je u Bundestagu da se zasada ne može utvrditi 'šteta za Hrvatsku', kada je u pitanju odlazak mladih iz ove zemlje.

    Ona je navela da su u Hrvatskoj plate veoma niske te da je odlazak mladih i kvalifikovanih radnika iz Hrvatske zapravo 'dobitak za Hrvatsku', uz objašnjenje da će oni slati novac nazad u Hrvatsku i tako tamo poboljšati kupovnu moć preostalog stanovništva, piše Tportal.

    Nahles je napomenula i da u Hrvatskoj vlada 'veoma visoka nezaposlenost mladih, jedna od najviših u Evropi' i da je ovo dobra alternativa za mlade.

    Nemačka ministarka rada je još iznela podatak da je 2013. godine iz Nemačke u Hrvatsku otišlo 700 miliona evra, što predstavlja 1,6 odsto hrvatskog BDP-a, te je to 'značajna podrška hrvatskoj ekonomiji' koje ima 'treće najniže plate u EU'. Nahles očekuje da će se taj iznos povećati s obzirom na to da u međuvremenu još više građana Hrvatske radi u Nemačkoj.

    Što se tiče Srbije, sve više mladih odlazi, a mi možemo samo da čekamo da ovakav argument čujemo od strane nekog predstavnika vlasti.

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE