Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Još jedna žrtva za koju će građani biti nagrađeni`

    Akciza na električnu energiju je u skadu sa direktivama Evropske unije, ali i postignutim dogovorom sa Međunarodnim monetarnim fondom. Za ovu žrtvu građani će dobiti nagradu, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

    Osim akcize na struju, uvodi se akciza i na tečnost za električne cigarete kao i na duvan, rekao je Vujović obrazlažući pred podlanicima Skupštine Srbije razloge za donošenje izmene zakona o akcizama koji po prvi put uključuje i električnu energiju.

    Sa MMF je dogovorena ova mera kako bi se cene struje približile cenama električne energije zemljama EU i regiona.

    Kod nas je to 4,97 plus 1,4 dinara, u BIH 6,9 plus 1,16 a u Crnoj Gori 8,67 plus 1,27 dinara. I pored uvođenja akcize naša cena je opet manja za 25 odsto, izneo je svoju računicu Vujović.

    Iako se odnosi na krajnju potrošnju, odnosno potrošača, Vujović kaže da je vođen idejom da se građani što manje opterete.

    Ove akcize služe da se u budžetu oslobode sredstva, podstaknu mere štednje i mere supstitucije. Rezultat ove mere biće povećanje opštih prihoda u budžetu. Mi nismo imali ni jedan drugi element koji bismo smo mogli povući da bi ostavrili ovu stabilizaciju. Ovo će biti stalni izvor prihoda, rekao je Vujović.

    "Sa prihodima koji budu ostvareni od naplate akcize na struju, zatim na duvan i tečnost iz električne cigare prihodi će biti značajno podignuti što će u krajnjem rezultatu uticati na brži oporavak."

    Umesto 2017. godine, značajan pad deficita očekujemo već u 2016. godine, dakle već za godinu dana, rekao je Vujović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE