Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pređite na integralnu ishranu

    Povećan unos žitarica i pahuljica u ishranu ima niz benefita. Prvenstveno se misli na unos vlakana koja dolaze iz ove hrane. Unosite cela zrna i izmenite ishranu koja će oporaviti vaš organizam. 

    Jedna studija je pokazala da muškarci koji unose vlakna ovakvom ishranom imaju 48 posto manje šansi da budu gojazni, a žene 19 posto. Takođe, praktikovanje doručka sa ovim namirnicama dokazano smanjuje holesterol, krvni pritisak i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih oboljenja. Kada je reč o ovoj temi, veoma su bitni podaci studije pokazuje da čak dve kriške integralnog hleba sa žitaricama dnevno smanjuju rizik od srčanog udara za čak 21 posto.

    Najbolji savet, kada je ishrana u pitanju, je da se jede što je moguće manje obrađena hrana. Ovo je veoma bitno kada je reč o žitaricama i ceralijama. Na primer, ukoliko želite da imate pahuljice za doručak, najbolje je da imate što više osnovnih, kupljenih u prodavnici zdrave hrane, koje nisu fabrički obrađene sa puno dodataka šećera. Zobene pahuljice su bolje od usitnjenih pšeničnih koje su bolje od kornfleksa. Kada kupujete pahuljice u supermarketu obratite pažnju na saržaj ispisan na kutiji. Kupite one sa puno vlakana i malo šećera.

    Ukoliko kupujete one u providnoj kesi neka preovladava braon boja, a ne bela. Takođe sa belog hleba polako prelazite na tamni, integralni. Obratite pažnju koliko pšenične hrane postoji, a na koju nikada ne biste pomislili kao što je pšenični hamburger, vafli sa celim zrnom pšenice ili pica sa korom od žita.

    Pšenična testenina je još jedan novi korak koji treba da sprovedete. Osetićete potpuno novi ukus koji će oplemeniti vašu pastu. Zapravo, integralna testenina nam je prirodna jer je obrada hrane i prelazak na brašno, a udaljavanje od vlakana i hranljivih materija, praksa novijeg veka.

    Ista je priča sa braon pirinčem. Počnite više da ga konzumirate kako biste sebi obezbedili više vlakana. Njega treba duže kuvati sa više vode. Divlji pirinač je takođe odličan izbor. On sadrži obilje vlakana i veoma je bogatog ukusa. Probajte ga koristiti u supama i salatama. Kukuruz treba unositi u celom zrnu. Zasladite se kuvanim kukuruzom ili pečenim. Uzimanje kokica je dobar način da se poveća unos celog zrna, a ne prerađenog kukuruza.

    Možete videti velike promene na vašem organizmu na osnovu male promene u ishrani. Jedite što više žitarica i gledajte da unosite celo zrno, a ne obrade u ceralijama i pahuljicama. Neka one nađu svoje mesto u vašem kredencu i frižideru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE