Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finci definitivno ulaze u FAP

    Finska kompanija SISU auto (SUOMEN ERIKOISAJONEUVOT OY) ispunila je uslove uslove tendera za izbor strateškog partnera Fabrike automobila Priboj, saopštila je Agencija za privatizaciju. Finci postaju vlasnici najkasnije do srede, saznaje Danas.

    Agencija  je otvorila jedinu pristiglu ponudu za privatizaciju Fabrike FAP, a na sednici je biti razmotreno da li ta ponuda finske kompanije SISU ispunjava uslove tendera.

    "Komisija je konstatovala da ponuda sadrži sve elemente u skladu sa Uputstvom za ponuđače, te je odlučila da se kopija ponude dostavi privatizacionom savetniku, s obzirom na obimnost dokumentacije i potrebu za njenom detaljnom analizom", navodi se u saopštenju.

    Kako saznaje list Danas u izvorima bliskim Vladi Srbije, Komisija za sprovođenje modela strateškog partnerstva Agencije za privatizaciju odluku kojom će finskoj kompaniji biti omogućeno da postane vlasnik FAP u Priboju doneće najkasnije do srede.

    Finska kompanija je jedina podnela ponudu na tenderu za FAP koja će biti dostavljena privatizacionom savetniku da proceni da li je prihvatljiva.

    SISU planira da osim kamiona i visokospecijalizovanog kamiona za polarne uslove, Sisu Polar, u Priboju proizvodi osovine i ostale komponente za druge modele teških vozila, kao i delove iz svog vojnog programa. Kamioni SISU baziraju se na motorima i tehnologiji kompanije Mercedes Benz najnovije generacije.

    Prema uslovima javnog poziva, SISU će osnovati novo privredno društvo. Finci treba da ulože minimalno milion evra u novcu i pet miliona evra u opremi ili novcu, dok će ulog Srbije biti deo imovine FAP koju je država stekla zamenom potraživanja za vlasništvo.

    Prema ranijim dogovorima, SUSU je spreman da preuzme 200 od ukupno 750 radnika koliko ih je zaposleno trenutno u FAP Priboj. Takođe, SISU je zainteresovan samo za jedan od tri velika pogona FAP, a to je takozvani "Preseraj". 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE