Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Grožnjan, grad umetnika

    Drevni biser severozapadne Istre, brodovit i malen, ali vrvi od bogate istorije, tradicije i kulture. Nekada, kao i danas, Grožnjan, udaljen oko petnaestak kilometara od mora, ponosno nosi epitet ’umetnički grad’.

    Smešten na vrhu brežuljaka, iznad pejzažne, nestvarno lepe doline Mirne, predstavlja stecište mira i duha umetnosti, ali i sve posećeniju turističku atrakciju. Uske ulice koje karakterišu kaldrma, raznobojno cveće, stare terase i balkoni, kao i raznovrsne prodavnice nakita, ukrasa za kuću, voća, povrća, poslastica i vina, turiste ostavljaju bez daha, jer ’mirišu’ na ono što je nekada bilo, a što se danas – usled velike doze modernizma i urbanizma, retko viđa.

    Ove godine, Grad umetnika slavi 50 godina od obnove, tada napuštenog istarskog grada. Naime, 1965. pokrenut je projekat koji će oživeti oronule gradske ulice obrasle u korov i njegov, nekada, zastrašujući srednjevekovni izgled… Svega deset očuvanih kuća u kojima su ljudi stanovali nisu bile dovoljno da Grožnjan zadrži titulu grada, ali i mesta vrednog posete i uživanja, te su hrvatske vlasti došle na ideju da okupe umetnike iz bivše Jugoslavije i celog sveta, koji bi na poklon dobijali kuće na doživotno korišćenje, a za uzvrat bi otvarali galerije i ateljee, organizovali likovne kolonije i održavali koncerte. Od tog trenutka, Grožnjan doživljava procvat. Letnji meseci su period kada grad najintenzivnije živi: početkom maja, nakon sive i tmurne zime koja je na primorju još depresivnija, grožđanske uličice i trgovi se bude, otvaraju se letnje muzičke akademije za mlade, likovne, plesne i dramske radionice, radionice mirovnog aktivizma pod vođstvom poznatih stručnjaka i pedagoga. Prolazeći kroz kamenovite lavirinte i uživajući u prirodnom, bujnom zelenilu, slušaćete tonove jazza i klasike, gitara i violine, violončela i udaraljki – kako se neprekidno smenjuju. Grožnjan je grad koji ima dušu, prelep i redak poput dijamanta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE