Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vanvremenska dragocena kultura

    Čak sedam kulturno-istorijskih i prirodnih lepota Hrvatske upisano je u UNESCOovu listu svetskih baština, a to su: Dioklecijanova palata u Splitu, Eufrazijeva bazilika u Poreču, Plitvička jezera, grad Trogir, stari grad Dubrovnik, Katedrala Svetog Jakova u Šibeniku i Starogradsko polje na Hvaru. Dve destinacije koje UNESCO nije zaštitio, ali koje zasigurno zaslužuju veliku pažnju jesu Brijoni i pulska Arena.

    Splitska palata je ime dobila po rimskom imperatoru Dioklecijanu koji je poslednje dane svog života proveo upravo u ovom zdanju, kao što i palata u Poreču nosi naziv po svom osnivaču – biskupu Eufraziju.

    Raj na zemlji stvorila je reka Korana, formiranjem lanca od dvadesetak bistrih, smaragdno zelenih jezera i bazena koji se prelivaju stepenasto. Okružena bujnim šumama bukve, jele i smreka – u kojima žive medvedi, vukovi i retke ptice, posebna Plitvička jezera predstavljaju izuzetno primamljivu atrakciju za svetske turiste.

    Staro jezgro grada Trogir osnovali su grčki kolonisti sa ostrva Vis, u III veku pre nove ere, a ono danas važi za najbolje sačuvano romansko-gotičko stecište u centralnoj Evropi. Najznačajnija gradska građevina je Trogirska katedrala. Osim lepote starog grada Dubrovnika, Dalmaciju krase i šibenička Katedrala, poznata kao jedina građevina koja nema zidarske elemente već je rezultat metode slaganja kamena, kao i Starogradsko polje – najveće i najplodnije hvarsko polje. Potiče iz vremena grčke kolonizacije, kada su drevni Grci podelili zemljište na oko 73 jednake pravougaone jedinice, na kojima je otkriveno više od sto arheoloških nalazišta, grčkih gospodarskih zdanja i rimskih gospodarskih imanja.

    Prođete li sve znamenitosti Dalmacije, uputite se u Istru, gde ćete pronaći Arenu – jedan od najbolje sačuvanih rimskih amfiteatara na svetu. Nekada su se tu odigravale borbe gladijatora i lavova koje je posmatralo čak 25 hiljada gledalaca, dok je danas taj broj manji, a na repertoaru su pretežno koncerti, predstave, festivali i filmske projekcije. Desetak kilometara od Pule nalazi se Fažana, mesto sa kojeg kreću turistički brodovi za legendarne Brijone, jedinstveni nacionalni park sa raznovrsnom florom i faunom, safari parkom, Titovim muzejom, prekrasnim plažama, bogatom kulturom i istorijskim spomenicima. Ko je ikada kročio na Brijone, zna kako izgleda raj na zemlji!

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE