Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina se okreće autobusima na alternativni pogon

    Na ulicama Kine je ove godine znatno više električnih i hibridnih automobila, a vlasti planiraju da do 2020. godine povećaju broj vozila javnog prevoza na alternativni pogon.

    Ministarstvo saobraćaja saopštilo je da će tokom narednih pet godina kupiti 200.000 autobusa koji koriste alternativno gorivo, kao i još 100.000 taksija.

    Prošle godine je na ulicama Kine bilo 15.000 novih autobusa na alternativni pogon. Prema podacima vlade, izduvni gasovi iz vozila čine 30 odsto zagađenosti vazduha u Pekingu.

    Prodaja automobila koji ne koriste benzin takođe je porasla prethodnih meseci, jer Kina nudi poreske olakšice i druge pogodnosti kako bi ohrabrila korišćenje električnih i hibridnih vozila i time doprinela smanjenju zagađenja vazduha.

    U januaru i februaru je prodato 5.996 električnih automobila, što je 4,2 puta više nego u istom periodu prošle godine, podaci su Kineskog udurženja proizvođača automobila. U prva dva meseca 2015. prodato je i 6.444 hibridnih automobila, 2,2 puta više nego godinu dana ranije.

    Rast prodaje vozila na alternativni pogon koči nedostatak stanica za njihovo punjenje i druge infrastrukture, ali i činjenica da je njihova cena, sa uključenim subvencijama, i dalje dva puta veća od sličnog modela automobila koji koristi benzin.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE