Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nuklearni `dil` Mađarske i Rusije ostaje tajna

    Parlament Mađarske je sa 15 na 30 godina produžio period tokom kojeg će kontroverzni nuklearni sporazum s Rusijom ostati tajna.

    Opozicija je ocenila da je to pokušaj da se prikrije korupcija, a vladajuća konzervativna stranka Fides je produženje trajanja tajnosti sporazuma opravdala razlozima državne bezbednosti.

    Mađarska i Rusija su januara 2014. godine potpisale sporazum o proširenju jedine mađarske nuklearna elektrane Paks koja daje 40 odsto struje potrebne Mađarskoj. Rusija treba da za to Mađarskoj pozajmi 10 milijardi evra, čime Moskva finansira 80 odsto izgradnje.

    Projekat od 12,5 milijardi evra predviđa izgradnju od 2018. godine, dva reaktora od po 1.200 megavata, od kojih bi prvi trebalo da proradi 2023. godine.

    Opozicija je kritikovala taj sporazum jer je posao dodeljen ruskoj državnoj firmi Rosatom bez tendera, i zbog finansijskog aranžmana.

    Sporazum je kritikovan i kao simbol političkog priblizavanja konzervativnog premijera Viktora Orbana i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE