Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija ekonomski umereno slobodna zemlja

    Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda zabeležila napredak i iz ekonomski uglavnom neslobodnih zemalja ušla u kategoriju ekonomski umereno slobodnih zemalja, objavila je Narodna banka Srbije.

    Na listi, koju zajednički prave Heritage Foundation iz Vašingtona i list Wall Street Journal, Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na ovogodišnjoj listi od 178 obuhvaćenih zemalja, što je 0,6 poena više u odnosu na prošlogodišnji indeks.

    Napredak je ostvaren u pet od deset ekonomskih sloboda, uključujući monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu trgovine i slobodu na tržištu rada, navodi NBS.

    Sa ovim rezultatom Srbija je iz ekonomski „uglavnom neslobodnih“, ušla u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja“, pošto je zabeležila značajan institucionalni napredak u tranziciji ka više tržišno orijentisanoj ekonomiji, navela je Heritage Foundation, piše na sajtu NBS.

    Srbija je ovogodišnji rezultat postigla, pre svega, zbog napretka od 5,3 poena u kategoriji "monetarna sloboda", odnosno u stabilnosti cena i proceni kontrole cena, i po tom osnovu dostigla je 72,2 poena.

    Rezultat u oblasti monetarne slobode zasniva se na dva faktora, prosečnoj ponderisanoj stopi inflacije za prethodne tri godine i kontroli cena. U ovogodišnjoj listi obuhvaćena je prosečna stopa inflacije u periodu od 1. januara 2011. do 31. decembra 2013, navodi centrana banka.

    Prema listi, ekonomski najslobodniji su Hong Kong i Singapur, sa 89.6, odnosno 89.4 poena, dok je od zemalja u regionu najbolje rangirana Makedonija koja sa 67,1 poenom zauzima 53. poziciju. Hrvatska je 81. sa 61,5, a Slovenija 88. sa 60,3 poena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE