Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Moody`s rejting Rusije svrstao u `smeće`

    Američka agencija Moody's smanjila je kreditni rejting Rusije s Baa3 na Ba1, u neinvesticiono područje, popularno zvano i 'smeće', dok iz Moskve poručuju da je takva odluka političkog karaktera.

    Zbog uticaja ukrajinske krize, pada cena nafte i kursa rublje, Moody's je smanjio rejting Rusije, dodelivši mu negativne izglede jer, smatra agencija, to odražava mogućnost novih šokova za privredu povezanih sa sukobom u Ukrajini i mogućim daljim padom cena nafte.

    "Očekujemo da će Rusija ove godine zabeležiti duboku recesiju, a u 2016. i dalji pad. Pad poverenja verovatno će pritisnuti domaću potražnju i narušiti rusku ekonomiju koja je ionako već hronično podinvestirana", naveo je u obrazloženju Moody's.

    Odmah je reagovao ruski ministar finansija Anton Siluanov, rekavši da se odluka te agencije temelji na nerealnim prognozama bez analogije, jer su Moody'sove pesimistične procene znatno ispod prognoza Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i međunarodnih banaka.

    "Pretpostavljam da je odluka Moody'sa o smanjenju rejtinga doneta pre svega zbog faktora političkog karaktera", kazao je Siluanov.

    Dodao je kako ta odluka nije uzela u obzir celi niz pozitivnih činioca koji ukazuju na snažne strane ruske privrede i njenog finansijskog sistema, kao što su velike devizne rezerve, niska zaduženost i višak u tekućem bilansu.

    Siluanov je takođe kazao da Moodys'ovo smanjenje rejtinga neće imati znatniji uticaj na rusko tržište kapitala, jer je kreditni rejting Rusije u lokalnoj valuti kod ostale dve agencije, Fitcha i Standard & Poor'sa, i dalje u investicionom području, na BBB-.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE