Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB ukida finansiranje grčkih banaka

    Evropska centrala banka (ECB) saopštila je kasno sinoć da neće više prihvatati obveznice grčke vlade u zamenu za njene finansijske operacije, što je potez, kako ocenjuju analitičari, kojim se Grčka finansijski izoluje ukoliko ne nastavi pregovore sa svetskim kreditorima.

    Ta stroga mera doneta je nekoliko sati posle posete grčkog ministra finansija Yanisa Varoufakisa Frankfurtu i njegovih razgovora s predsednikom ECB-a Marijom Draghijem.

    Grčka centralna banka moraće narednih nedelja da sama obezbeđuje nekoliko milijardi evra za hitnu likvidnost grčkih banaka.

    Ekonomisti smatraju da ECB tom merom želi da primora Grčku da nastavi svoje mere štednje, čemu se protivi nova vlada premijera Alexisa Tsiprasa.

    Incijativa ECB-a dobila je podršku većine guvernera centralnih banaka evrozone, čime se održava nezadovoljstvo te zone prema predlozima nove grčke vlade o rešavanju njenog javnog duga od 320 milijardi evra.

    Nova mera ECB-a stupiće na snagu 11. februara.

    ECB je zajedno s Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) jedan od kreditora Grčke. Grčka je sprovela velike mere štednje u sklopu paketa pomoći od 240 milijardi evra koji je dogovoren 2010. sa "trojkom", ali se nova vlada protivi nastavku primene tih mera štednje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE