Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko je `seksi Aleksi`, budući najmlađi premijer u istoriji Grčke?

    Njegova partija Syriza zamalo je osvojila apsolutnu većinu u grškom parlamentu, a svojim prvim izjavama već je uzbudio duhove u svetu, a posebno u Evropskoj uniji.

    Ko je Alexis Tsipras?

    Alexis Tsipras rođen je četiri dana nakon propasti desničarske vojne hunte u Grčkoj 1974.godine.  Tsipras je odrastao okružen boljkama grčkog društva: korupcijom, nedostatkom meritokratije, podobnošću, a ne sposobnošću kod zapošljavanja.

    Diplomirao je na Tehničkom univerzitetu i politikom se, kaže, prvenstveno počeo baviti jer je bio frustriran sistemom u kojem je živeo. Tsiprasova porodica nikad nije putovala izvan Grčke. Tsipras nije znao ni engleski jezik pa ga je tek u tridesetima naučio sam, čitajući udžbenike u slobodno vreme. Mlađeg od dvojice sinova nazvao je Ernesto prema argentinskom revolucionaru Che Guevari.

    Tsipras je više od dvadeset godina veran svojoj srednjoškolskoj ljubavi Peristeri. Par se upoznao 1987., a išli su zajedno u razred. Alexis i Peristera Batziaka bili su vođe studentskih pokreta protiv obrazovnih reformi. Nekonvencionalni i gotovo alergični na društvene norme, nikad se nisu oženili pa će biti prvi grčki premijerski par u "divljem braku". Peristera, koja je inženjerka Elektrotehnike i radi na fakultetu, ne želi medijsku pažnju, piše Greek reporter.

    Bivši aktivista komunističke partije, studentski vođa i deklarisani ateista u četrdesetoj godini je odlučio  promeniti ne samo svoju zemlju nego i celu Evropu. Drugi će se jednostavno morati probuditi i shvatiti da će sada stvari postavljati drukčije, kaže Tsipras nakon izbora.

    Poznat je i po tome što nikad ne nosi kravatu, a to je bilo i jedno od ’glavnih pitanja’ novinara tokom kampanje?  Tsipras je bez dvoumljenja odgovarao da je neće nositi nikad. "Na kraju krajeva, nisam je imao ni kad sam išao Papi", kaže.

    U zemlji u kojoj generacijama vladaju neprestano isti ljudi, Tsipras i izgledom pripada novoj generaciji: vozi motor, ne nosi kravate, govori da su “teroristi” u odelima i kravatama koji odlučuju o sudbini Grčke gori od anarhista s kapuljačama. Reuters piše da internetom kruži rima “Hajde, Aleksi, za Grčku koja je seksi”, a da mu je Facebook puna srca, poljubaca i smajlija obožavatelji. Tokom prethodnih izbora zvali su ga „Seksi Aleksi.“

    U tome je bit čoveka koji je postao grčki najmlađi premijer. On je nekonformist u svakom pogledu, piše britanski The Guardian.

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE