Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Skupi` besplatni kilovati

    Besplatnu struju, gas i grejanje dobije tek svaki peti siromašni potrošač u Srbiji, jer obimna papirologija koja košta i do 2.000 dinara, sprečava one koji su na rubu egzistencije da dobiju ono što im sleduje.

    Iako na energente bez nadoknade ima pravo 265.000 građana u zemlji, rigorozni uslovi i dug spisak papira koji treba da se sakupe, a "teški" su do 2.000 dinara, sprečavaju one koji su na rubu egzistencije da dobiju ono što im sleduje.

    Kako bi porodice u kojima su oba roditelja nezaposlena, najsiromašniji penzioneri i samohrane majke i očevi dobili besplatne energente moraju, pre svega, da budu besprekorne platiše, pišu Novosti.

    Na listi zahteva za struju, gas i grejanje bez nadoknade stoji da svaki račun mora da se plati "mesec za mesec", a siromašni ne smeju ni da imaju tužbu od EPS za ranije neplaćene kilovate.

    Ukoliko potroše dva i po puta više struje nego što iznosi deo koji dobijaju od države, ostaju bez njih. Tako, petočlano domaćinstvo ima pravo da mesečno potroši najviše 400 kilovata struje, što je gotovo nemoguće, čak i ako se ne greju na ovaj energent.

    Najveći broj građana koji se greju na struju su upravo najsiromašniji, kaže predsednik Udruženja potrošača Petar Bogosavljević.

    Socijalno ugrožene od beneficija još odvraća i cela hrpa papirologije. Pored fotokopija ličnih karata, prijave prebivališta za dete, izvoda iz matične knjige rođenih i venčanih, traži se i potpisana overa u opštini sa dva svedoka o broju članova porodice i overena potvrda o primanjima.

    Iz Katastra je potrebno dostaviti dokaz o posedovanju nepokretnosti, uverenje poreske uprave Sekretarijata za finansije o posedovanju imovine i dokaz o pravu svojine.

    Samo izvodi iz matičnih knjiga rođenih i venčanih staju zajedno 1.160 dinara, a dokument iz katastra potrebno je platiti 130 dinara. Uverenje iz Sekretarijata za finansije se ne naplaćuje, ali se overene izjave u lokalnim samoupravama tarifiraju različito od opštine do opštine. Negde ne traže naknadu, a negde košta i do 500 dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE