Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Ponoćni` budžet Grčku gura napred

    Grčka skupština usvojila je nešto posle ponoći budžet za 2015, čije je neusvajanje kočilo pregovore Atine i njenih poverilaca i dovodilo u pitanje isplatu strane pomoći.

    Ministar finansija Gikas Harduvelis izrazio je uverenje da će uskoro biti postignut sporazum s trojkom poverilaca – EU, ECB i MMF. Nakon glasanja i debate, grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da posle mnogo decenija, Grčka sada ima izbalansiran budžet.

    "Ovo je istorijski momenat", istakao je Samaras, navodeći da je to jedini put ka razvoju, prenela je grčka agencija ANA.

    Koalicija konzervativaca i socijalista premiijera Antonisa Samarasa predviđa privredni rast od 2,9 odsto i javni deficit od 0,2 BDP za 2015, ali je suočena sa jednim od najtežih pregovora sa svojim poveriocima.

    Radi se o isplati poslednje tranše evropskih zajmova od 1,8 milijardi evra iz drugog plana pomoć koji je Grčkoj odobren 2012. godine.

    Isplata je uslovljena usvajanjem plana o završetku programa oporavka grčke privrede koji trojka nadzire od izbijanja dužničke krize 2010. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE