Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    `Zapošljavati profesionalce, a ne partijske drugove`

    Vlada Srbije usloviće budžetsku podršku lokalnim samoupravama racionalnim poslovanjem i zapošljavanjem, kaže potpredsednica Vlade srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički.

    Sistem još uvek ne radi kako treba, rekla je Udovički za Blic, ali potvrđuje da je u Vladi pokrenula pitanje izmene uredbe o zabrani novog zapošljavanja, jer veruje da sistem mora biti fleksibilniji.

    Da u isto vreme ograniči ukupan broj zaposlenih, ali i da omogući da svako, u okviru svoje nadležnosti rasporedi posao tako da budu popunjena mesta od najveće važnosti.

    Na pitanje zna li se uopšte koja je struktura novozaposlenih u opštinama, Udovički kaže da je "ovo pitanje za Ministarstvo finansija koje je nadležno za rad Komisije koja odobrava nova zapošljavanja na svim nivoima".

    Mi izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi predviđamo obavezu da samouprave organizuju javne rasprave prilikom pripreme opštih akata uključujući i budžet. Pritom moraju da odgovaraju svojim građanima da ostvare tako isplanirani budžet, objašnjava ona.

    "Svaka ustanova mora da zna da joj je cilj da pruža usluge građanima i privredi. Ali mora da zna i da proceni kad su te usluge dobro obavljene. Kad vi nekog nagrađujete za rezultate, on onda želi da zaposli najbolji kadar, one koji će da mu pomognu da ih postigne. Tačnije, zapošljavate profesionalce, a ne partijske drugove", navodi ona.

    Radimo i na tome da unapredimo procedure zapošljavanje. Jedan od poteza u tom pravcu su i nedavno usvojene izmene Zakona o državnim službenicima koje obavezuju da zaposleni na položaju budu postavljeni kroz konkurs, kaže potpredsednica vlade.

    Na konstataciju da iskustva s konkursima nisu baš sjajna, Udovički kaže da je plan da se ojačaju programi unapređenja veština zaposlenih, posebno uvođenjem obuke za rukovodioce kako bi što bolje upravljali ljudskim resursima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE