Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplje gorivo u Novoj godini

    Gorivo u Srbiji moglo bi od Nove godine da poskupi za oko pet dinara po litru s obzirom na to da se planira da se akcize na tečni naftni gas povećaju za pet dinara po kilogramu, bio gorivo i gasno ulje, odnosno evro dizel za po četiri dinara na svaki litar.

    Upravo to predviđa Zakon o akcizama koji stupa na snagu 1. januara 2015. godine, a koji će se neminovno odraziti na maloprodajnu cenu goriva.

    Da li će gorivo poskupeti za pet dinara, ili manje zavisiće pre svega od toga šta kažu troškovi naftnih kompanija kojima prodaja poslednje dve godine zbog ekonomske krize ili stagnira ili opada, a što se oseća i u državnoj kasi.

    Prometnici tvrde da nikome od njih u ovom času ne odgovara novo poskupljenje goriva, jer se boje da bi prodaja još više mogla da padne, što bi smanjilo njihove prihode.

    Oni već sada zbog toga apeluju na državu da dobro razmisli za koliko će povećavati svoje namete na ostale derivate nafte, jer već sada na svakoj litri evro premijuma BMB 95 država zarađuje 77,8 dinara, evro dizela 74,95 dinara, dizela-gasnom ulju 73,82 dinara, a tečnog naftnog gasa 35,88 dinara.

    U procentima, državna zahvatanja u svakoj litri goriva u zavisnosti od vrste derivata, idu od 40 do čak 53 odsto.

    Samo akcize u ovom saču, dakle, bez novog povećanja za premijum BMB95 iznosi 50 dinara, evro dizel i dizel gasno ulje 46 dinara, a TNG 19,25 dinara.

    Država je od 15. oktobra uvela prometnicima još jedan namet od 2,6 dinara po litru za obavezne rezerve, što je razlog više da derivati na pumpama u poslednjih mesec dan nisu dodatno pojeftinili, iako je cena nafte na istorijskom minimumu od oko 86 dolara za barel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE