Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS vodi računa o energetskoj efikasnosti

    Srbija troši tri do pet puta više struje po jedinici društvenog proizvoda nego zemlje Evropske unije, a dva do tri puta više od zemalja u okruženju

    Činjenica da je Srbija energetski zavisna od uvoza gasa i nafte skoro 90 dosto, ne čudi što se sve više ne samo domaćinstava već i drustveno odgovornih kompanija pridružuje akciji energetkse efikasnosti i shvata značaj štednje energije. Kako u domaćinstvima time što će uraditi bolju termo izolaciju kuca i stanova, zameniti prozore, tako I u firmama poput Naftne industrije Srbije koja u poslednje tri godine sprovodi program povećanja energetske efikasnosti.

    To je, potvrduju u NIS-u deo projekta povećanja operativne efikasnosti rada svih organizacionih delova naftne kompanije. Cilj je da se uvede praksa štednje i racionalnog korišćenja energije na nivou celog NIS-a. Kao i da se uključe nove tehnologije koje bi smanjile energetsku potrošnju.

    U NIS-u ističu, da nas energetska efikasnost čini manje osetljivima na nestašicu energije, smanjuje zagađenje i direktno utiče na poboljšanje životnih uslova, jer su dva dominantna problema sa kojima se svet danas suočava nedostatak i nesigurnost snabdevanja energijom, ali I  zagađenje životne sredine i klimatske promene kao posledica prekomerne potrošnje energije. Jedan od načina da se negativni uticaji smanje i da se pozitivno utiče na održivi razvoj jeste efikasno korišćenje energije.Upravo je to razlog što je u NIS-u uspostavljen i sertifikovan sistem menadžmenta energijom (EnMS).

    Energetska efikasnost predstavlja zbir mera kojima je krajnji cilj minimalna potrošnja energije, uz uslov da nivo rada ostane isti ili se poboljša. To nije puka štednja energije koja podrazumeva odricanja, već njena efikasna upotreba koja doprinosi poboljšanju kvaliteta života i rada, kao i većoj konkurentnosti proizvodnje.

    Unapređenje energetske efikasnosti predstavlja važan element energetske politike Srbije, koji značajno doprinosi sigurnosti snabdevanja energijom,povećanju standarda, smanjenju uvozne zavisnosti.To je i logično, ako se zna da Srbija troši tri do pet puta više struje po jedinici društvenog proizvoda, nego zemlje Evropske unije,a dva do tri puta više od zemalja u okruženju.

    Pored toga, zbog loše izolacije iinstalacija, baci se više od 50 odsto energije koju trošimo, a na godišnjem nivou izgubi se oko pola milijardi evra zbog energetske neefikasnosti.

     Od opšteg je interesa da se u svim oblastima smanji potrošnja energije, zbog čega, ističu u NIS-u,  podizanje energetske efikasnosti predstavlja jedan od strateških ciljeva ove kompanije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE