Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najuticajniji američki predsednici

    Svaki od 44 predsednika, koliko ih je bilo u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, imao je jak uticaj na narod, neki od njih su transformisali Ameriku, a neki i svet.

    John F. Kennedy bio je američki predsednik od 1961. do 1963. i bio je jedan od onih harizmatičnih vođa. U svoju vladu je doveo mnoge intelektualce, učitelje, pisce i naučnike. Ustanovio je Mirovne snage kao vrstu pomoći nerazvijenim zemljama, a bio je posvećen i donošenju novih zakona koji štite građanska prava. Želeo je da popravi odnose sa SSSR. Nije uspeo jer je naišao na protivljenje Kongresa, a postalo je nerealno kada je Rusija stacionirala nuklearne rakete na Kubi. Kubanska raketna kriza je dovela SAD i SSSR na ivicu nuklearnog rata. Kennedy je želeo da izbegne rat po svaku cenu i strateški uspešno rešio situaciju. Bio je inspiracija celoj naciji iako je njegov mandat trajao oko dve godine do atentata na njega.

    Thomas Jefferson je imao dva mandata od 1801. do 1809. Voleo je svoju zemlju i interese naroda je uvek stavljao iznad svojih. Prepolovio je brojnost vojske i mornarice, misleći da bi zemlja trebalo da se vodi što jeftinije. Uspešno je od Francuske kupio celu teritoriju Luizijane. Pod pretnjom Barbary pirata stacioniranih u Africi, s uspehom je iskoristio svoju mornaricu i oslobodio put američkim brodovima do Sredozemnog mora. Narod ga je voleo, i sve su verovatnoće da bi bio izabran za predsednika i treći put, ali je dobrovoljno sišao sa pozicije, smatrajući da niko ne bi trebalo da bude predsednik duže od dva mandata.

    Theodore Roosevelt (1901-1909) bio je najmlađi američki predsednik ikada. Zalagao se za prava radnika i vodio je računa da mala preduzeća ne budu eksploatisana. Ubedio je kongres da izglasa zakone o zaštiti ljudi od nečiste hrane i lekova i naterao je vlasnike rudnika da podignu plate rudarima. Uradio je više nego i jedan američki predsednik na očuvanju prirodnih resursa SAD-a. Roosevelt je ustanovio nacionalne parkove i više od deset miliona hektara nacionalne šume. Verovao je u snažnu mornaricu i sagradio je nove borbene brodove i kruzere, a za potrebe trgovine sagradio je Panamski kanal.

    Woodrow Wilson (1913-1921) je do današnjeg dana ostao najveći idealista među američkim predsednicima. Reformisao je bankarski sistem, ubedio kongres da smanji carine, i da proglase da štrajk radnika nije protivzakonit. Želeo je da izbegne Prvi svetski rat i da ubedi zemlje u ratu da sklope mir, ali kada su nemačke podmornice bombardovale američke brodove uključio se u rat. Ali više od svega je želeo da se tim ratom okončaju svi ratovi. Za sobom je ostavio ideju mira kao zadužbinu o kojoj mnogi i danas sanjaju.

    Abracham Lincoln (1861-1865) je postao predsednik u jednom od najgorih momenata u istoriji SAD-a. Ali je imao poseban talenat da objasni ljudima tako da razumeju da je SAD,  u momentu izbijanja građanskog rata, jedina prava demokratska vlada u svetu i znao je da je njegov posao da Uniju drži sjedinjenu. Proglasom o emancipaciji je ukinuo ropstvo, a ujedno postigao i politički uspeh jer je ovim Evropi pokazao Južnjake kao varvare koji žele da zadrže ropstvo, i Velika Britanija i Francuska okreću svoju podršku Uniji, što na kraju dovodi do pobede Severa nad Jugom. Nakon rata nije želeo da se sveti, već je želeo da što pre uspostavi sjedinjene države, ali je ubijen u atentatu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE