Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Niža cena goriva samo ako se stabilizuje kurs

    Cena nafte koja je od avgusta do pre dva dana pala za više od 17 odsto, nije se odrazila na cene goriva na srpskim pumpama, već se gorivo i dalje toči kao da barel nafte košta 110, a ne 86 dolara. 

    Razlog za to je skok kursa dolara za 11 odsto, ali i najnoviji namet države za naftaše koji imaju obvezu da od 15. oktobra na svaku litru prodatog goriva plate državi po 2,6 dinara na ime obaveznih rezervi.

    Da naftne kompanije nisu ovih 2,6 dinara preveli na svoje troškove, gorivo bi i uz ovako nisku cenu crnog zlata poskupelo za oko tri dinara, pokazuje računica. Jer na ovih 2,6 dinara po litru, naftaši moraju da plate i PDV.

    Razlog više zašto gorivo ne može za sada da pojeftini je i u činjenici da u maloprodajnoj ceni goriva, dažbine (PDV i akcize) učestvuju sa oko 50 odsto. Uz najavljeno povećanje akcize od 1.januara 2015.godine na dizel i benzin, za očekivati je da gorivo u Srbiji bude među najskupljima u regionu, prvenstveno zahvaljujući najvećim zahvatanjima države u ceni derivata. Država sada po svakoj litri benzina uzima 50 dinara, a dizela 46 dinara, plus PDV.

    Kako tvrde iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, gorivo može da pojeftini narednih dana samo ukoliko cena nafte ostane na ovom nivou ili padne, ali i ako kurs dolara konačno bude stabilan.

    Veleprodajna cena I činjenica da se većina prometnika snabdeva samo kod NIS-a po mišljenju Udruženja još je jedan do razlgoa zbog kog je cena visoka. Tek kada se u punom smislu reči razvije veletrgovina I veleprodajne cene postanu konkrentne onda se može računati I s nižom cenom na pumpama.

    Očekuje se da se to pitanje reši do kraja godine kada će većina od 160  licenciranih firmi za bavljenje veletrgovinom ostati bez dozvole za rad. Kako se saznaje, tržišni inspektori su veći uputili zahtev Agenciji za energetiku da se dozvole onima kod kojih su utvrdjena mešetarenje oduzmu.

    S trenutnom cenom goriva u Srbiji od oko 1,3 evra, Srbija je na sredini liste zemalja u regionu.

    U NIS-u, kažu, da na cenu goriva utiče kretanje cene sirove nafte na svetskom tržištu, akcize i kurs dinara, na koje kompanija nema uticaja, dok se u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji formiraju slobodno.

    “NIS je u poslednja tri meseca četiri puta snizio cene benzina na pumpama i to BMB 95 i  dizela, dok je cena TNG-a snižena čak 11 puta. Za poljoprivrednike je takođe primenjeno specijalno sniženje gasnog ulja u toku cele poljoprivredne sezone,” ističu u ovoj naftnoj kompaniji

    Lukoil Srbija je, kažu, u poslednja tri meseca tri puta snižavala cene goriva, u proseku svaki put za po jedan dinar po litru.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE