Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ECB: Ukupno 13 banaka palo na stres-testu

    Evropska centralna banka saopštila je da je 13 od 130 najvećih banaka u evrozoni palo na takozvanom stres-testu, čiji je cilj da se utvrdi kako bi banke podnele novu finansijsku krizu, dodajući da one moraju da povećaju svoje rezerve kapitala za ukupno deset milijardi evra.

    Opsežna provera pokazala je da su vodeće banke u evrozoni preduzele značajne mere kako bi poboljšale kapitalne pozicije, pa je iznos potrebnog dodatnog kapitala sveden na 25 milijardi evra koji mora prikupiti 25 od ukupno 130 testiranih banaka.

    Temeljna provera Evropske centrale banke obuhvatila je stanje u bilanci 130 banaka evrozone na kraju prošle godine, s ukupnom imovinom od 22 hiljade milijardi evra, što čini 82 posto ukupne imovine banaka u evrozoni.

    Od jula prošle godine i najave analize, 30 najvećih banaka preduzelo je različite mere, uključujući dokapitalizaciju za ukupno 60 milijardi evra. Ukupno je vrednost njihovih bilansa povećana za 200 milijardi evra, navodi se u objavljenom saopštenju.

    Grupa od 25 banaka koje nisu položile test mora prikupiti još ukupno 25 milijardi evra dodatnog kapitala, pokazala je analiza stanja na kraju prošle godine, koju je ECB sproveo u saradnji s regulatorima 19 matičnih zemalja testiranih banaka.

    U izveštaju se takođe navodi da je ove godine 12 od tih 25 banaka prikupilo 15 milijardi evra i time svelo ukupan iznos potrebnog dodatnog kapitala ispod 10 milijardi evra. Preostalih 13 banaka ima rok od dve nedelje da saopšte ECB kako planiraju da povećaju svoje kapitalne rezerve.

    Među pomenutih 13 banaka prednjače italijanske banke, slede grčke, austrijske, portugalske, kao i slovenačke banke.

    ECB je izvršila kontrolu kapitalnih rezervi banaka i podvrgla banke stres-testu, koji predviđa kako bi se nova ekonomska kriza odrazila na njihove finansije. Cilj testa je ojačanje bankarskog sistema kako bi on mogao da poveća kreditiranje kompanija i podstakne oporavak oslabljene evropske privrede.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE