Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako NBS objašnjava gubitak od 43,5 milijardi dinara?

    Narodna banka Srbije tvrdi da je finansijski gubitak koji je centralna banka zabeležila u 2013. godini, a koji iznosi preko 43 milijarde dinara, posledica kursnih i cenovnih razlika.

    Prema izveštaju o finansijskom stanju NBS na dan 31. 12. 2013. godine, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, Centralna banka je u prošloj godini poslovala sa gubitkom od  43.594.173.000 dinara.

    To je rezultat odnosa evro-dolar, pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti na svetskom tržištu i pada cene zlata. Međutim, treba imati u vidu da ovi gubici nisu efektivno realizovani, i da je, recimo, zlato količinski ostalo u NBS, a njegova cena se menja, navodi se u saopštenju NBS.

    Centralne banke se u 2013. godini, šire posmatrano, suočavaju sa gubicima po osnovu pada prinosa na sigurne hartije od vrednosti i cena zlata, navodi NBS i ističe da na ove uticaje nisu imune ni "jake banke".

    Netačne su tvrdnje da je jedini put kada je NBS ostvarila gubitak bila 2013. godina. Ostvareni rezultati od 2006. do sada pokazuju da je NBS gubitak ostvarila i 2006. i 2007. godine.

    Sve mere koje je NBS preduzimala u prošloj godini imale su za cilj da ostvari monetarnu i finansijsku stabilnost uz što manje troškove. Istovremeno, NBS podseća i da finansijski rezultat ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji.

    NBS ukazuje i da je u 2013. godini prvi put bila u obavezi da uplati porez na dobit pravnih lica (za nedobitne organizacije), što je takođe uticalo na zabeleženi finansijski rezultat.

    Činjenica je i da je monetarna politika u prošloj godini pokrivala nedostajuće mere fiskalne konsolidacije. Smanjenju troškova NBS u narednom periodu će doprineti upravo i realizacija mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

    Uvereni smo da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili nepotrebnim izdatke koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni, navodi se u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE