Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šta se dešava sa rebalansom budžeta?

    Iako je pre 20-ak dana premijer Aleksandar Vučić najavio da će rebalans budžeta za 2014. biti u skupštini sredinom oktobra, poslanici taj dokument još čekaju.

    Poslednje informacije iz Ministarstva finansija su da će detalji rebalansa budžeta za 2014. biti poznati sredinom naredne sedmice, objavila je agencija Beta.

    Kako su naveli u Ministarstvu, radi se na poslednjim tehničkim detaljima rebalansa, a sredinom naredne nedelje znaće se kada će Vlada Srbije da usvoji taj dokument i kada će biti prosleđen Skupštini na usvajanje.

    To znači da bi revidirani plan budžetske potrošnje za ovu godinu pred poslanike mogao najranije stići krajem meseca, piše B92.

    Prve najave o rebalansu budžeta slala je još prethodna Vlada Srbije u prvom tromesečju ove godine, kada su nosioci vlasti najavljivali da će biti usvojen odmah posle izbora, koji su održani 16. marta.

    Potom je novi rok bio posle poplava, letos je najavljivan za jesen, a Vlada Srbije evo sredinom oktobra još veća, a poslanici čekaju rebalans.

    Postavlja se pitanje kada će Vlada Srbije usvojiti budžet za sledeću godinu, s obzirom na to da je Zakonom o budžetskom sistemu predviđeno da ministar finansija do 15. oktobra dostavlja vladi nacrt zakona o budžetu za sledeću godinu i da Vlada do 1. novembra usvoji predlog tog zakona, kako bi Skupština Srbije usvojila budžet do 15. decembra.

    Zbog čega se toliko odlaže usvajanje rebalansa nije u javnosti poznato, ali kako B92 pretpostavlja da je neophodne reforme koje bi trebalo da budu trasirane tim dokumentom teško uklopiti u političke kalkulacije svih stranaka u vladi.

    Rebalans ovogodišnjeg budžeta bi, kako je najavljivano, trebalo da sadrži mere stabilizacije javnih finansija, među kojima je smanjenje plata budžetskih korisnika i penzija većih od 25.000 dinara. Takođe bi trebalo i da otvori reformu javnog sektora.

    Budžetom Srbije za 2014. godinu predviđeni su prihodi od 930 milijardi, rashodi od 1.113 milijardi, odnosno deficiti od 182,5 milijardi dinara, što je 4,6 odsto projektovanog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE