Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kancelarkine packe Evropi

    Evropa mora da nastavi sa naporima da smanji javni deficit i podigne konkurentnost, jer dužnička kriza u evrozoni još uvek nije prevaziđena, niti su uklonjeni njeni uzroci, ponavlja nemačka kancelarka Angela Merkel.

    U govoru pred parlamentom, usled rastuće zabrinutosti finansijskih tržišta zbog usporavanja globalne ekonomije, Merkel je rekla da evropske vođe moraju imati na umu, dok raspravljaju o načinima za podsticaj rasta, da su se bolne fiskalne reforme počele isplaćivati.

    Rani uspesi dokazuju da smo od početka izabrali pravi put, rekla je kancelarka i to potkrepila podacima o poboljšanoj produktivnosti i finansijama u pojedinim članicama EU i "uspešnom" izlasku Irske, Portugala i Španije iz "bailout" programa.

    "Ali, ja ću to reći ponovo i ponovo, mi smo još uvek daleko od našeg cilja," ponovila je Merkel, ističući da kriza nije nadjačana zato što njeni uzroci, povezani sa sistemom Evropske ekonomske i monetarne unije i upareni sa situacijom u pojedinim zemljama članicama, nisu eliminisani.

    "Mi moramo odlučno da nastavimo s našim naporima prema održivom razvoju, solidnim javnim finansijama i stvaranjem radnih mesta," rekla je Merkel suočena s pritiskom Francuske i Italije koje traže veću fleksibilnost unutar usvojenih pravila o deficitu kako bi se mogle fokusirati na problem nezaposlenosti, piše Reuters.

    Iako Merkel, zajedno s ministrom finansija Wolfgangom Schaeubleom trpi kontinuiranu kritiku MMF i Vašingtona zbog stava koji je ponovljen u Bundestagu, Nemačka ne pokazuje nikakvu nameru da odustane od zacrtane putanje.

    "Ponoviću ovde još jednom, sve zemlje članice moraju u potpunosti poštovati osnažena pravila iz Pakta o rastu i stabilnosti," rekla je Merkel i dodala da od dolazeće Evropske komisije očekuje da dosledno sprovodi smernice koje brane kredibilitet EU.

    Govoreći o odnosima sa Rusijom, Merkel je izjavila da su sankcije bile potrebne, ali da one ne isključuju dijalog s Moskvom, nazivajući situaciju u Ukrajini "veoma teškom".

    Merkel je govorila uoči azijsko-evropskog samita u Milanu, gde će se posle više meseci, zajedno sa drugim liderima Evropske unije sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE