Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kina i Srbija organizuju samit u Beogradu

    Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope biće održan u decembru u Beogradu, a organizatori će biti Srbija i Kina, dogovorili su se premijeri Aleksandar Vučić i Li Keqiang.

    Vučić, koji se sa Lijem sastao u Tjenđinu gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, kaže da je predstojeći samit izuzetno važno za Srbiju, jer će to biti prvi put posle 1986. godine da kineski premijer dolazi u Beograd.

    Pored toga, dolazi još 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope, ističe Vučić i ocenjuje da takvog skupa na teritoriji Republike Srbije nije bilo najmanje 35 godina.

    "To pokazuje koliko Srbija postaje važna i da smo svojim odgovornim vođenjem nezavisne politike, ali i principijelnim ponašanjem uspeli da stvorimo takvu vrstu podrške i takvu vrstu odnosa velikih zemlja i takve sile kao što je Kina", naglašava srpski premijer.

    Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd–Budimpešta, o čemu je razgovarano prvog dana posete Kini.

    Izgradnja ove pruge je veliki napredak i to će biti veoma koristan projekat u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi i biće pozitivan i ohrabrujući signal, zaključio je Li i premijeru Vučiću uputio poziv za zvaničnu posetu Pekingu.

    Vučić ocenjuje da će izgradanja brze pruge Beograd–Budimpešta značiti dalji razvoj srpske infrastrukture.

    "Li je pokazao razumevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 km", napomenuo je Vučić.

    Premijer Vučić rekao je i da mu je Li preneo da je nedavno razgovarao sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom i da su se dogovorili da se pruga Budimpešta–Beograd spoji sa Solunom i pirejskom lukom.

    Srpski premijer napominje da je uputio poziv kineskim investitorima da učestvuju u procesu privatizacije u Srbiji. Uveren je da će bar nekoliko preduzeća kupiti kineske kompanije i ističe da su kineski investitori dobrodošli na srpsko tržište.

    Kineski premijer prihvatio je i Vučićev poziv da u decembru zajedno otvore most Zemun–Borča.

    "Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri. Čvrsto tradicionalno prijateljstvo, kao i čvrsti temelji na političkom nivou su ono što nas spaja. Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom", istakao je Li prilikom susreta.

    Vučić se tokom dana susreo i sa predstavnicima državne industrijske korporacije Norinko, 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom nafte i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE