Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Održana deveta sednica Odbora direktora NIS-a

    Na devetoj redovnoj sednici, Odbor direktora NIS-a je usvojio finansijske izveštaje kompanije za šest meseci 2014. godine, kao i konsolidovani finansijski izveštaj NIS-a za isti period. Pored toga, usvojen je i izveštaj kompanije za drugi kvartal 2014. godine.

    Neto dobit grupe kompanija NIS je, prema rezultatima za šest meseci 2014. godine, iznosila 17 milijardi dinara, što je za 5 odsto niže od istog pokazatelja prošle godine. Operativna dobit pre plaćanja kamata, poreza na profit i amortizacije na osnovu rezultata prvog polugodišta 2014. godine, iznosila je 30,9 milijaradi dinara, što je za 10 odsto bolje od istog pokazatelja prošle godine. Rast operativnog profita je, pre svega, dostignut zahvaljujući povećanju efikasnosti poslovanja, smanjenju proizvodnih i operativnih troškova.

    U prvom polugodištu 2014. godine NIS je bio prinuđen da smanji obim investicionog programa – za 26 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Obim kapitalnih ulaganja za prvih šest meseci 2014. godine iznosio je 17,8 milijardi dinara. Smanjenje obima investicija izazvano je smanjenjem operativnog novčanog toka i povećanjem iznosa potraživanja.

    Obim proizvodnje ugljovodonika NIS-a za prvo polugodište tekuće godine neznatno je smanjen (-1%) u poređenju s tim pokazateljem za 2013. godinu, i iznosio je 809 hiljada tona n.e.

    Po rezultatima za prvih šest meseci 2014. godine obim prerade u rafinerijama kompanije iznosio je 1,574 miliona tona, što je za 12 procenata više nego u istom periodu prošle godine.

    Prodaja naftnih derivata NIS-a je u ovom periodu dostigla 1,425 miliona tona, što za šest odsto premašuje prošlogodišnje pokazatelje.

    Komentarišući rezultate rada kompanije za prvih šest meseci 2014. godine, predsednik Odbora direktora NIS Vadim Jakovljev je izjavio: „Zadovoljni smo rezultatima koje je NIS postigao na povećanju efikasnosti poslovanja, što omogućuje kompaniji da ostane stabilna i da nastavi razvoj. Ipak, negativna dinamika pojedinih pokazatelja, uslovljena umnogome dugovima državnih kompanija, zahteva mnogo veću pažnju. Mi nastavljamo rad na traženju efikasnog rešenja s našim partnerima u Vladi Srbije. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovore koji će omogućiti NIS-u da nastavi realizaciju srednjoročnog investicionog plana i strategije razvoja“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE