Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Centar za lakši izvoz u Rusiju

    Ministarstvo trgovine saopštava da će biti formiran koordinacioni centar za pružanje pomoći srpskim preduzećima prilikom izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju, a koji će funkcionisati pri Privrednoj komori Srbije.

    Koordinacioni centar će biti dostupan izvoznicma 24 sata dnevno i u stalnom kontaktu sa ruskim Trgovinskim predstavništvom u Srbiji, kako bi odmah bile rešene sve eventualne nesuglasice i problemi oko izvoza.

    U sastav ovog centra ući će predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Uprave carina.

    Takođe, ministar trgovine Rasim Ljajić i predsednik PKS Željko Sertić sastali su se sa predstavnicima udruženja "Plodovi Srbije", sa kojima su razgovarali o mogućnostima za povećanje izvoza voća i povrća iz Srbije na rusko tržište, nakon što je Moskva uvela zabranu uvoza iz EU.

    Predstavnici Uprave carina i Uprave za zaštitu bilja, koji su prisustvovali sastanku, istakli su da će u narednom periodu sprovoditi pojačane kontrole srpskog voća i povrća koje odlazi na tržište Rusije, ali i uvoza na naše tržište iz EU i drugih zemalja, u cilju sprečavanja mogućih zloupotreba, a posebno reeksporta.

    Pročitajte i>>>Ljajić: Sprečićemo izvoz robe iz EU u Rusiju preko Srbije

    Pročitajte i>>>Srbija na ruskoj listi prioriteta

    Pročitajte i>>>Plan za `napad` na rusko tržište

    Predstavnici ruske Ambasade su tokom sastanka naglasili da je kvalitet voća i povrća iz Srbije na ruskom tržištu dobar i izrazili očekivanje da će i ubuduće biti ispunjeni svi standardi kako bi se uvoz nesmetano odvijao i povećao.

    Dogovoreno je i da na mesečnom nivou bude javno isticana lista svih privrednih subjekata koji su otkriveni u pokušajima nedozvoljenog izvoza u Rusiju.

    Ljajić i Sertić će nastaviti razgovore sa domaćim izvoznicima, a izrazili su i spremnost države da dodatno podstakne njihovo učešće na predstojećim jesenjim sajmovima u Moskvi "World food" i "Zlatna jesen".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE