Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dinar nastavlja da slabi

    Dinar će u utorak nastaviti pad prema evru i to za 0,2 odsto, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 117,3120 dinara za jedan evro, što je nova najniža vrednost kursa dinara ove godine.

    Nacionalna srpska valuta prema moneti evrozone vredi 1,3 odsto manje nego pre mesec dana i 2,9 odsto manje nego godinu dana ranije, saopštila je Narodna banka Srbije.

    Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio 0,3 odsto i iznosi 87,6182. Dinar je prema američkoj valuti slabiji za 2,9 odsto na mesečnom i 2,4 odsto na godišnjem nivou.

    NBS je od početka godine kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 870 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu u cilju sprečavanja većih dnevnih oscilacija.

    Oscilacije dinara uobičajene su u režimu fleksibilnog deviznog kursa, izjavila je Tanjugu guverner Jorgovanka Tabaković i ukazala da na trend slabjenja dinara utiče i neizvesnost zbog geopolitičke situacije u vezi sa Ukrajinom, kao i monetarna politika Američkih federalnih rezervi.

    Oscilacije deviznog kursa, kakve su prethodnih dana bile prisutne kod nas, ali i u regionu, uobičajene su u režimu fleksibilnog deviznog kursa, naglasila je Tabaković.

    Kurs je prvi put ove godine prešao psihološku granicu od 117 dinara za jedan evro, a u protekla tri radna dana oslabio je sa 116,6988 na 117,0851 dinara za jedan evro.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE