Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tajni energetski dogovor Merkel – Putin?

    Britanski Independent objavio je bombastičnu vest o navodnom tajnom dogovoru Angele Merkel i Vladimira Putina kojim bi ukrajinska kriza trebalo da bude okončana, a predviđa priznanje odluke Krima o priključenju Rusiji.

    Pozivajući se na neimenovane izvore bliske tajnim pregovorima, Independent navodi da se mirovni plan bazira na dva cilja: stabilizaciji stanja na ukrajinskoj granici i jakoj finansijskoj injekciji uzdrmanoj Ukrajini, uključujući i novi sporazum koji bi garantovao sigurnost isporuke gasa.

    Iako bi se u međunarodnoj zajednici malo ko usprotivio ovakvim ciljevima, iza njih zapravo stoji prilično kontroverzna ideja koju bi neke moćne države sasvim sigurno teško prihvatile. Tajni plan, naime, predviđa međunarodno priznanje nezavisnosti Krima i njegove odluke o ulasku u Rusku Federaciju.

    Prvi deo plana obavezao bi Rusiju da prekine da daje podršku separatistima na istoku Ukrajine, a zauzvrat bi trenutno odmetnute regije dobile veću autonomiju. Istovremeno, ukrajinski predsednik bi se obavezao da njegova država neće tražiti učlanjenje u NATO savez.

    Ruski predsednik Vladimir Putin zauzvrat bi obećao da neće blokirati ili ometati nove trgovinske odnose Ukrajine i Evropske unije, koji se temelje na sporazumu sklopljenom pre nekoliko nedelja.

    Drugo, Ukrajini bi bio ponuđen novi dugoročni ugovor sa ruskim Gazpromom kojim bi se uredili način i cena isporuke gasa. Ukrajinske zalihe gasa su sve manje i verovatno će biti iscrpljene do zime, a dođe li do toga, toj zemlji prete ekonomski i društveni krah.

    Jedan deo tajnog dogovora predviđa i da Rusija kompenzuje Ukrajinu sa milijardu dolara na osnovu izgubljene dobiti za korišćenje vojnih postrojenja na Krimu.

    Sve ovo je navodno dogovarano pre obaranja malezijskog Boeinga, nakon čega je tajni dogovor stavljen pod znak pitanja. Ipak, Independent navodi da je od više insajdera, koji su učestvovali u pregovorima, saznao da je tajni plan i dalje aktuelan, kao jedini koji trenutno uopšte postoji za rešavanje ukrajinske krize.

    Portparol britanskog minstarstva spoljnih poslova za britanski list je rekao da nema saznanja o tajnim pregovorima, a dodao je i da je mala verovatnoće da bi SAD i Velika Britanija uopšte priznali da je Krim ruski. U nemačkoj ambasadi u Londonu nisu bili raspoloženi za komentare.

    Nemačka, inače, ima izuzetno snažne ekonomske veze sa Rusijom i to je proteklih meseci, sve do obaranja malezijskog aviona, bio ključni faktor zbog kojega EU nije bila u stanju da postigne dogovor o oštrijim sankcijama protiv Rusije.

    Sama kancelarka Merkel, koja tečno govori ruski, godinama je radila na jačanju svojevrsne nemačko-ruske privredne osovine. Ovo je plan Angele Merkel. Ona se o svemu direktno dogovarala s Putinom. Zahlađenje odnosa sa Rusijom nikome nije u interesu, niko ne želi novi Hladni rat, pojašnjava insajder pozadinu pregovora.

    Independent je kao jednu od ključnih osoba za eventualno postizanje bilo kakvog novog sporazuma sa Gazpromom spominje Dmitrya Firtasha. Reč je o jednom od najbogatijih ukrajinskih preduzetnika, koji je svojevremeno postigao prvi veliki gasni "dil" između Ukrajine i Rusije, koji je na snazi bio od 2006. do 2009. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE