Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Regionalna saradnja ključ uspeha za zemlje centralne i istočne Evrope

    Donošenjem novog Zakona o radu napravljen je važan korak na putu stvaranja dobre poslovne klime, a nastavak reformi može samo još doprineti da saradnja sa Francuskom na ekonomskom planu bude jača, ocena je Sanje Ivanić, generalnog direktora Francusko-srpske privredne komore za BIZLife.

    U kojoj meri ste uspeli kroz Francusko-srpsku privrednu komoru da animirate, kako francuska, tako i srpska preduzeća na saradnju?

    Ponosni smo jer su skoro sve francuske firme koje su prisutne u Srbiji, njih blizu stotinu, članovi naše Komore. Trudimo se da u redovnoj komunikaciji osluškujemo njihove potrebe i s njima u skladu ogranizujemo naše aktivnosti. Od prošle godine organizujemo i Francusku nedelju u Srbiji, a za 3D projekciju na fasadi Skupštine grada Beograda, film koji je evocirao simbole francusko-srpskog prijateljstva, kojom smo otvorili prošlogodišnju manifestaciju, bili smo imenovani za jedan od tri najinovativnija projekta francuskih komora u svetu.

    S druge strane, uz institucionalnu podršku regionalnih komora u Francuskoj, te francuskih komora u svetu, sve veći broj francuskih preduzeća van Srbije nam se direktno obraća za podršku, tako da smo danas postali referentni kontakt za sve francuske kompanije koje žele da prošire svoje  poslovanje na srpsko tržište.

    Da li ste imali aktivnosti na promociji Srbije u Francuskoj i da li ste zadovoljni postignutim rezultatima?

    Već četiri godine redovno obilazimo brojne regije Francuske gde učestvujemo u B2B sastancima sa lokalnim preduzećima. Učestvovali smo na tridesetak konferencija i sajmova, a od ove godine, sa još pet francuskih komora iz regiona pokrenuli smo i novi model sastanaka sa preduzećima, Investicioni roadshow.

    Smatramo da je regionalna saradnja ključ uspeha za zemlje centralne i istočne Evrope, i jedini način da budemo konkurentni sa zemljama BRICS-a, te kroz ovu manifestaciju zajednički predstavljamo potencijal celog regiona za investiranje. Tako smo kao predstavnici Srbije, zajedno sa francuskim komorama iz Poljske, Mađarske, Češke, Slovačke i Rumunije organizovali ovaj roadshow u Lilu i Parizu, a do kraja godine su u planu još tri francuska grada. Ovaj projekat će se nastaviti i u 2015.

    Na koji način identifikujete preduzeća iz Francuske koja bi bila zainteresovana za ulaganje u Srbiji?

    Kao što sam spomenula, direktni upiti zainteresovanih kompanija iz Francuske su u porastu, bilo da se radi o investiranju ili uopšte, o poslovanju na srpskom tržištu. 

    Na institucionalnom sajtu France Monde Express, koji centralizuje ekonomske informacije o svim zemljama u kojima su prisutne francuske privredne komore, kao i kroz mrežu Agirinternational,  koja objedinjuje sve aktere francuske spoljne trgovine, naša Komora redovno ažurira podatke, i nastoji da predoči konstantan napredak Srbije kao sve zanimljivije izvozne, i sigurnije investicione destinacije. Otišli smo i korak dalje, i već tradicionalno izdajemo publikaciju 'Réussir en Serbie – Uspeti u Srbiji'  kao svojevrstan  štampani i on-line vodič francuskim kompanijama zainteresovanim za ovo tržište.

    Takođe, identifikovali smo i koji su to neiskorišćeni resursi i sektori sa najvećim  potencijalom u Srbiji, pa u saradnji sa francuskim regionalnim komorama, ciljano kontaktiramo preduzeća za koja smo uvideli da imaju mogućnosti za poslovanje u Srbiji.

    Koje su osnovne poteškoće sa kojima se suočavaju francuska preduzeća koja investiraju u Srbiji, i da li francuska mala i srednja preduzeća uspeju da se izbore sa svim tim izazovima?

    Mala i srednja preduzeća se najčešće obraćaju Komori za pomoć. Na lokalnom tržištu već je prisutan veliki broj francuskih kompanija, tako da je ovim preduzećima na raspolaganju ne samo naša, nego i podrška  ’starijih’ članova Komore, kompanija  koje uspešno posluju već dugi niz godina u Srbiji.

    Francuska preduzeća imaju slične probleme, kao i druga preduzeća u Srbiji, a to su relativna nepredvidivost u poslovanju, kao i komplikovane administrativne procedure. Francusko-srpska privredna komora stoga podržava nastojanje Vlade Srbije da uprkos ekonomskoj krizi nastavi da sprovodi duboke reforme. Donošenjem novog Zakona o radu napravljen je važan korak na putu stvaranja dobre poslovne klime, a nastavak reformi može samo još doprineti da saradnja sa Francuskom na ekonomskom planu bude jača.
    Inteziviranje odnosa između naše dve zemlje u tekućoj godini, a koju su obeležile posete Francuskoj Predsednika Srbije Tomislava Nikolića, i Premijera Srbije Aleksandra Vučića, te predsedavanje Francuske na donatorskoj konferenciji u Briselu, značajno doprinosi podizanju ugleda Srbije, i definitivno stavlja Srbiju na ’mapu’ francuskim preduzećima. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE