Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Dok deficit raste, dileme – iste

    Dilema da li će se uz smanjenje plata u javnom sektoru smanjivati i penzije, rešiće se rebalansom budžeta. U naredne tri godine potrebno je smanjiti deficit za 170 milijardi dinara slažu se ekonomisti, ali se ne slažu da li bi trebalo dirati i penzije.

    Imajući u vidu da se troši više nego što se prihoduje i da se kasa prazni, od planiranih 280 milijardi dinara manjka, stiglo se do procene da bi posle poplava on mogao da premaši i 300 milijardi.

    Stručnjaci kažu da vremena nema i da će rebalans biti test za Vladu koliko je spremna da racionalno upravlja državnom kasom, a kako je reč o rekordnom deficitu, postavlja se pitanje kako će se, osim zaduživanjem, taj minus nadomestiti.

    Na strani prihoda ne ostaje da se puno učini jer povećanje poreza više ne dolazi u obzir, samo smanjenje sive ekonomije, kaže urednik Makroekonomskih analiza i trendova Vladimir Vučković.

    Prema njegovim rečima, na strani rashoda potrebno je štedeti na svim pozicijama, ali proračuni pokazuju da će bez redukcije najvećih rashoda teško biti smanjen deficit.

    Najveći izdatak su plate, čije smanjenje od 10 odsto je izvesno, ali je smanjenje penzija pod velikim znakom pitanja i u Vladi i među stručnjacima.

    Ne možemo očekivati da će rebalans dati revolucionarne promene, ali treba da znači trasiranje puta u kome će, pre svega, doći do usporavanja rasta deficita, koji je sada najveći u Evropi, kaže predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić.

    Na pitanje da li će uz smanjenje plata biti neminovno smanjenje penzija, Savić kaže da je matematika sada uglavnom na strani tog stava.

    Za pojedine stručnjake, linearno smanjenje penzija sada ne bi bilo socijalno prihvatljivo. Mislim da ove godine ne bi trebalo da se ide na smanjenje penzija, mada će to verovatno doći na red iduće godine, kaže ekonomista Stojan Stamenković.

    Stamenković je nakon predstavljanja najnovijeg broja MAT rekao da bi tek trebalo da se vidi kako rešiti problem penzija, jer one ne bi smele da padnu na nivo ispod polovine prosečne plate, na šta smo, dodao je, upozoreni i od Svetske banke i od MMF.

    Ekonomista, takođe i autor MAT, Mahmud Bušatlija kaže da bi smanjenjem penzija za 10 odsto prosečna penzija bila manja od polovine prosečne plate.

    Dobra vest je da će ove godine investicije rasti i biti oko 700.000.000 evra, ali da će šteta od poplava, procenjena na više od milijardu i po evra, "oboriti" privredu za jedan procenat. I zbog toga su velika očekivanja od rebalansa i upozorenje da ga treba što pre usvojiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE