Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija dobija preko 800 novih zanimanja

    Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbantić kaže da je pri kraju izrada klasifikacije zanimanja, koja treba da zameni nomenklaturu iz 1994. i obuhvataće više od 800 novih zanimanja, nastalih u skladu sa tehnološkim razvojem.

    Nova klasifikacija zanimanja biće predstavljena najkasnije za 15 dana i između ostalog obuhvata opis poslova za više od 800 novih zanimanja, rekao je Nadbantić za Tanjug.

    On je u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac učestvovao u predstavljanju dva programa za agresivnije zapošljavanje u Srbiji, što je, kako je rečeno na skupu, jedan od prioriteta Vlade Srbije.

    Reč je o programima proaktivne politike sa poslodavcima kako bi se utvrdila njihova potreba za određenim zanimanjima i o agresivnijem pristupu prema nezaposlenima, kojima će biti ponuđeni svi modeli edukacija i prekvalifikacija.

    Program obuke uglavnom će biti za treći i četvrti stepen obrazovnog nivoa, za zanimanja kojih nema na evidenciji, a postoji potreba poslodavaca, rekao je Nadbantić i dodao da je reč o zanimanjima u metalskom kompleksu, građevinarstvu, preradi hrane i proizvodnji konditorskih proizvoda.

    Pročitajte i>>>Oko 3.000 zanimanja prilagođenih privredi

    Naglasivši da će obuka trajati tri do šest meseci, on je naveo da će NSZ ta zanimanja poslodavcima ponuditi do kraja godine, najavivši i da će uskoro biti predstavljeni i rezultati ankete o potrebama poslodavaca u Srbiji.

    Više od 6.000 poslodavaca obuhvaćeno je anketom i utvrđene su njihove potrebe za zapošljavanjem do  2015. godine, rekao je Nadbantić i dodao da će rezultati biti dostavljeni Ministarstvu prosvete kako bi počelo usklađivanje upisne politike sa potrebama tržišta.

    On je podsetio da je na evideniciji nezaposlenih nešto više od 760.000 osoba, a da se u prošloj godini zaposlilo oko 215.000. Od ukupnog broja zaposlenih, 45 odsto je zasnovalo radni odnos na neodređeno, a ostali na određeno vreme, rekao je Nadbantić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE