Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija 62. na svetu po dobroti prema čovečanstvu i planeti

    Prema listi koju je objavio Simon Anholt na sajtu Good Country Srbija se nalazi na 62. mestu od 125 zemalja prema tome koliko doprinosi opštem dobru. Prvo mesto, na iznenađenje mnogih koji su ovu vest objavili, pripalo je Irskoj. Od zemalja u okruženju, Slovenija zauzima najvišu poziciju i nalazi se na 28. mestu, Hrvatska je na 46., Makedonija na 55., a Bosna i Hercegovina na 70. mestu.

    Anholt je dve godine radio na ovoj statistici, a šta je u stvari Good Country Index i šta je njegov cilj, on objašnjava ovako: Good Country Index pokazuje koja zemlja koliko doprinosi opštem dobru čovečanstva i koliko od njega oduzima. Zasnovan je na širokom spektru podataka preuzetih od Ujedinjenih Nacija, Svetske banke i drugih međunarodnih organizacija. Ovo istraživanje je imalo za cilj da utvrdi da li zemlje postoje isključivo da bi služile svojim političarima, svom poslovanju i građanima ili aktivno rade na poboljšanju celokupnog čovečanstva i planete. Nastalo je u pokušaju da pokrenem raspravu na temu: Na koji način zemlje mogu da pronađu balans između dužnosti prema svojim građanima sa odgovornošću koju imaju prema ostatku sveta, jer ja ovaj balans vidim kao nešto što je neophodno za budućnost čovečanstva i zdravlja planete.“

    Istraživanje je podeljeno u sedam kategorija kao što su doprinos kulturi, nauci, bezbednosti, a svaka od njih ima po pet podkategorija. Po doprinosu nauci i tehnologiji Srbija se nalazi na visokom 23. mestu, jedno mesto ispod Bosne i Hercegovine. Dok se prema doprinosu kulturi nalazi na 31. mestu, mesto ispod susedne Hrvatske. Prema doprinosu: miru i bezbednosti nalazimo se na 98. poziciji, svetskom poretku na 52., prosperitetu i jednakosti koji pokriva oblast otvorenosti tržišta na 52., zdravlju na 79., dok se prema doprinosu planeti i klimi nalazimo na poražavajućoj 124. poziciji zahvaljujući količini toksičnog otpada koji izvozimo i emisiji ugljen-dioksida.

    Ovako izgleda pregled svih kategorija i podkategorija za Srbiju:

    Prvih deset mesta na listi zauzele su prevashodno evropske zemlje: Irska, Finska, Švajcarska, Holandija, Novi Zeland, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška i Danska, dok su zemlje muslimanskog sveta nisko pozicionirane:

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE