Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ekonomski samit Srbije počeo razgovorom o poplavama

    Danas je u Beogradu otvoren 14. ekonomski samit Republike Srbije koji je počeo radnim doručkom za predstavnike stranih kompanija i diplomatske zajednice, na kome su analizirane posledice nedavnih poplava i mogućnosti da se Srbiji pomogne na najefikasniji način.

    Ministarka poljoprivrede Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je danas da su troškovi sprovedenih mera i radova na odbrani od poplava procenjeni na 600 miliona dinara.

    "Prioritetna aktivnost na saniranju velikih oštećenja na zaštitnim vodnim objektima je izvodjenja minimuma neophodnih radova na zatvaranju rupa na odbrambenoj liniji", kazala je ona na otvaranju 14.Ekonomskog samita Srbije.

    Bogosavljević Bošković je ponovila da je procenjena vrednost radova na osnovu evidentiranih oštećenje objekta za odbranu od poplava više od dve milijarde dinara.

    Istakla je da su javna vodoprivredna preduzeća počela sanaciju terena, a paralelno se pripremaju projekti za trajnu sanaciju oštećenih objekata, kako bi se doveli u funkcionalno stanje.

    "Ministarstvo poljoprivrede ubrzano radi na izmeni i dopuni Zakona o vodama koji bi Skupština trebalo da razmatra do kraja ove godine", kazala je Bogosavljević Bošković.

    Dodala je da je u završnoj fazi izrada osnovnih planskih dokumenata u oblasti voda, poput Strategije upravljanja vodama i Plana upravljanja slivom Dunava, koji će do kraja godine biti u skupštinskoj proceduri.

    Ministarstvo poljoproivrede, kako je istakla, aktivno radi na sanaciji posledica od poplava i podeli semene, goriva i djubriva za presejavanje obradivnih površina na poplavljenim područjima.

    "Seme je podeljeno svim domaćinstvima koja su pretrpela štetu, a tokom ove sedmice će početi podela goriva ugroženim domaćinstvima, uz podršku Sektora za vanredne situacije", kazala je ministarka poljoprivrede.

    Predsednik ITM grupe Toplica Spasojević je kazao da je najveću štetu od poplava pretrpela poljoprivreda, a da su prve procene da će ukupna šteta biti od 600 miliona do 1,5 milijarde evra.

    "Konačna šteta bi mogla da bude i dve milijarde evra, što je šest odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP)", istakao je Spasojević.

    Verheijen: Srbija ne sme da zbog poplava odlaže reforme

    Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Tony Verheijen izjavio je danas da u Srbiji ne sme da dodje do odlaganja ekonomskih reformi zbog poplava.

    "Ne sme da se dozvoli odlaganje reformi zbog poplava, naprotiv, treba ih ubrzati", rekao je Verheijen.

    On je istakao da je fiskalna situacija u Srbiji bila teška i pre majskih poplava i da će biti još teža zbog sanacije šteta, tako da mora da se pokrene ekonomija. Verheije je ocenio da će aktivnosti na obnovi infrastrukte, u koje će biti uključena gradjevinska industriji, dati podstrek ekonomiji Srbije.

    Ambasador Francuske u Srbiji Francois-Xavier Deniau je takodje ocenio da je važno da se u kratkom roku završi procena štete od poplava.

    On je podsetio da su zemlje EU brzo reagovale i pomogle Srbiji posle katastrofalnih poplava.

    "Sada gledamo u pravcu obnove i za 16. juli u Briselu zakazana je donatorska konferencija za pomoć Srbiji i Bosni", rekao je on i najavio i da će 8. jula biti održana pripremna konferencija.

    "Važno da Srbija pre toga završi procenu štete i potreba za pomoć u obnovi", rekao je Deniau.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE