Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Javne nabavke pune propusta

    I posle više od godinu dana primene Zakona o javnim nabavkama, konkursna dokumentacija često je neprecizna i nepotpuna, a uslovi konkursa nejasni, usled čega je samo prošle godine poništeno oko trista postupaka.

    Nepotpuna konkursna dokumentacija, netransparentnost i favorizovanje ponuđača, najčešće su nepravilnosti u postupku javnih nabavki. Uslovi konkursa često su nelogični.

    Ako neko zahteva stručne reference u ogromnom iznosu koji je u potpunoj nesrazmeri sa predmetom nabavke. Recimo, ako insistiraju na kilometrima kanalizacione mreže, a rade na nekoliko stotina metara, navodi predsednik Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki Saša Varinac.

    S jedne strane, imamo stroge procedure kada se vrše nabavke od tri hiljade, 30.000 ili 300.000 evra. S druge strane, nabavke od 300 miliona evra se vrše putem direktne pogodbe.

    Dok taj problem ne rešimo, nećemo rešiti pitanje transparentnosti u javnim nabavkama, ističe Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

    Od 1. aprila 2013. pa do kraja godine, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je 298 postupaka u celini i donela 454 odluke o delimičnom poništenju postupaka javnih nabavki.

    "Sankcija nije sama po sebi cilj, mi kroz našu odluku moramo da edukujemo naručioca kako da otkloni te nepravilnosti", ističe Varinac, dok iz "Transparentnosti" navode da je neophodno poverenje između firmi i sistema.

    Možda zvuči paradoksalno, ali što više budemo imali zahteva pred Komisijom za zaštitu prava, to će biti bolji i pokazatelj poverenja firmi u sistem. Ukoliko se budu ustezali, to će biti znak da su se unapred pomirili da su nabavke nameštene, jasan je Nenadić.

    Posle više od godinu dana primene Zakona o javnim nabavkama, ta oblast se dodatno uređuje i novom strategijom koja je, između ostalog, važna i za pregovarački proces sa Evropskom unijom.

    "Radićemo na profesionalizaciji, znači podizanju na viši nivo stručnog znanja službenika, praktičara koji rade i sprovode postupke javnih nabavki, najavljuje direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE