Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ruski energetski `flert` sa Beogradom?

    Učestali sastanci ruskih i srpskih zvaničnika, prema oceni analitičara, ukazuju na moguće želje Moskve da Beograd konkretizuje stav prema Ukrajini, ali i na energetsko pozicioniranje Rusije u regionu, možda i "preko" EPS.

    Ne računajući najavljenu posetu premijera Aleksandra Vučića Moskvi, zvaničnici Rusije i Srbije u dve nedelje sastajali se najmanje tri puta. Analitičari kažu da Rusija „pojačava bratski zagrljaj”, piše Blic.

    Prema mišljenju člana Foruma za međunarodne odnose Dragana Đukanovića, najverovatniji razlog jeste pokušaj da se Srbija što jasnije odredi prema zapadu i istoku.

    Rusija verovatno očekuje od Vučića da se Srbija više i jače odredi prema pitanju Ukrajine. Takođe, Rusija u Srbiji ima značajna energetska ulaganja, pa želi da sačuva svoje pozicije i u tom smislu. Jednostavno, traži se da Srbija bude jasnija u svojim stavovima, priča Đukanović.

    Kako kaže, nisu samo Ukrajina i Južni tok razlog za takav razvoj događaja, ali ističe da je osnova ukrajinskog sukoba zapravo energetika.

    Rusi žele da očuvaju postojeće uticaje i da ih učvrste, imajući u vidu i činjenicu da Srbija s druge strane pregovara i sa Evropskom unijom o priključenju, objašnjava Đukanović.

    Pored političkog uticaja, nije nepoznanica i da je Rusija zainteresovana EPS. Ostaje da se vidi da li će i to biti jedna o tema o kojoj će se u julu razgovarati u Moskvi. Za EPS navodno su zainteresovani i Nemci, odnosno kompanija RWE.

    Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa kaže da se sve to verovatno može tumačiti kao “miks raznih interesa”. Nema pritisaka u pravom smislu reči, da neko nekoga sili na nešto, već jednostavno Rusi lobiraju za svoju stvar.

    Mislim da se ovde ne radi samo i isključivo o energetici, koja je na globalu ključna tema, jer mi nismo toliko veliki igrač. Pre će biti da je reč o pokazivanju moći, snage i uticaja, kaže Dereta i dodaje da bi bilo dobro da Srbija održi nekakvu ravnotežu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE