Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rasprodaje imovinu Beka?

    Akcionari nekada čuvene Beogradske konfekcije Beko tvrde da stečajni upravnik ne dozvoljava da firma počne ponovo da radi.

    Iako su svi poverioci potpuno namireni, Beko je i dalje u stečaju. Umesto da kompanija ponovo počne normalno da radi, kako tvrde akcionari Beka, stečajni upravnik i dalje prodaje imovinu ove kompanije.

    Upravo je to razlog što i akcionari traže razrešenje stečajnog upravnika Mihajla Koruge, za koga još ističu da ne ispunjava obaveze, ne poštuje zakonske rokove, ali i postupa pristrasno u odnosu na pojedine poverioce.

    Udruženje vlasnika akcija Beko podnelo je Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) zahtev za razrešenje Koruge, pozivajući se i na odluku Odbora poverilaca iz februara ove godine, koji je sudski tražio smenu upravnika.

    Prema navodima iz dokumentacije u koju su Novosti imale uvid, sud je zahtev odbora odbacio, ali je doneo odluku o razrešenju odbora poverilaca.

    Stečajni upravnik uz saglasnost stečajnog sudije i predsednika stečajnog veća 13. maja ove godine prodaje prodavnicu Beko u beogradskom naselju Železnik i nanosi štetu Republici Srbiji, kao vlasniku 40 odsto i akcionarima vlasnicima 60 odsto imovine i kapitala Beka, ističu akcionari.

    Umesto prikupljanja pismenih ponuda, stečajni upravnik se, prema navodima, opredeljuje za prodaju imovine javnim nadmetanjem.

    Akcionari znaju zašto stečajni upravnik vrši promenu načina prodaje nepokretnosti iz viška stečajne mase: da bi se po svaku cenu prodala i najmanja nepokretnost Beka, ističu akcionari, dajući primer Robne kuće Beko u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

    Prvo javno nadmetanje neće uspeti, a onda se robna kuća prodaje po usmenoj, neposrednoj pogodbi koja je upola manja od tržišne, pa kvadrat u ekstrazoni može da padne na samo 1.500 evra. Takva prodaja je smišljeni kriminal i pljačka Republike Srbije i akcionara Beka.

    Koruga negira

    Ništa od navedenog nije tačno, prokomentarisao je Mihajlo Koruga navode akcionara Beka. Nisu namireni svi poverioci. Preostao je još jedan stečajni poverilac i još dva poverioca iz stečajne mase, prema kojima je dug nastao za vreme stečajnog postupka.

    Ti dugovi prevazilaze sredstva koja se nalaze na računu Beka. Postoji 22,5 miliona evra, što predstavlja ogroman novac, koji je „zaleđen“ dok se ne okončaju sudske parnice sa ova tri poverioca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE