Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rat oko nabavke brojila za poplavljene

    Trgovci strujomerima i Elektrodistribucija Beograd zaratili su oko hitne nabavke brojila za poplavljena područja. Iz firme Enel optužuju EDB da su dobili porudžbinu od 40.000 brojila, što iz EDB demantuju govoreći da su poručili samo 22.000.

    Prodavci se žale da je u nabavci merača bilo favorizovanja, kao i da će to koštati bar milion evra više nego što bi trebalo. S druge strane, iz EDB odgovaraju da sistem po kojem su se nabavljali strujomeri nije odgovarao nijednom trgovcu, jer niko nije dobio ceo posao, već će morati da ga podele.

    Kada je EDB pozvala trgovce da im dostave ponude, svi su u zameni brojila, koje je uništila voda, videli dobru zaradu.

    Pozivu se odazvao Srpski konzorcijum, kao i konzorcijum koji čine Meter&Control, firma Vojina Lazarevića, EVG, preduzeće u vlasništvu košarkaškog asa Dejana Bodiroge i SITEL, ćerka banjalučke firme Mikroelektronika.

    Srpski konzorcijum za brojila je trebalo, prema dogovoru sa direktorom Željkom Markovićem, da isporuči oko 70 odsto brojila potrebnih Obrenovcu, kaže za Novosti Dragan Vasiljević iz firme Enel, koja je deo ovog konzorcijuma.

    Ipak, posle 15 dana tražili su nam drugačiju ponudu za 39.400 brojila. Dali smo im ponudu za taj broj merača, vrednu 2,5 miliona evra, ali nismo mogli sve odmah da isporučimo. Konkurenti su poslali ponudu od 3,6 miliona evra.

    EDB je izabrao ovu, milion evra skuplju ponudu, pod izgovorom da sve mogu da dobiju odmah. Međutim, od gotovo 40.000 naručenih strujomera dobili su samo 1.700.

    Kako dodaje Vasiljević, traženi broj merača za Beograd je čista ucena, jer je „celoj prestonici potrebno svega 22.000 strujomera“. Ta brojka je bila samo način da nam uzmu deo posla, kaže Vasiljević.

    U EDB kažu da su 20. maja pozvali trgovce strujomerima da im dostave ponude za zamenu 22.000 brojila, a ne 40.000 kako su navodili trgovci.

    Od 22.000 brojila u Obrenovac bi otišlo 17.000, a ostatak za Grocku, Rakovicu i ostala beogradska područja u kojima je voda uništila merače električne energije.

    Prema Zakonu o javnim nabavkama, imali smo pravo po hitnom postupku, bez tendera, da kupimo brojila, kaže Sandra Alagić iz EDB.

    Niko od prodavaca nije mogao odmah da nam obezbedi sva potrebna brojila, jer nisu imali na lageru. Svima smo dali jedinstvenu cenu po kojoj brojilo košta 61,4 evra.

    Beogradska distribucija je od firme Enel kupila 2.454 strujomera, od EVG 1.834, dok je firma Meter&Control prodala EDB do sada 853 merača kilovata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE