Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oprez zbog deflacije i manjka kredita privredi evrozone

    Evropska centralna banka je "na oprezu" zbog rizika od uporno niske inflacije, ali i siromašne ponude kredita u evrozoni, izjavio je predsednik te institucije Mario Draghi.

    Naša obaveza je da budemo na oprezu zbog rizika koji bi mogli proizaći i da budemo spremni na akcije, izjavio je Draghi na bankarskom forumu u portugalskom gradu Sintra, prenosi agencija France presse.

    Ono zbog čega u ovom trenutku moramo biti naročito oprezni jesu, prema mom mišljenju, potencijalne negativne posledice niske inflacije i nižih inflatornih očekivanja, naročito u oslabljenim zemljama", izjavio je Draghi.

    Inflacija u 18 članica evrozone je trenutno znatno ispod cilja ECB od dva odsto, pri čemu je u aprilu iznosila 0,7 odsto.

    Neprestano nizak nivo inflacije podstakao je bojazan od deflacije, pri kojoj domaćinstva i preduzeća odlažu potrošnju u očekivanju nižih cena, što za posledicu ima usporavanje privredne aktivnosti.

    Prema rečima Draghija, ECB bi mogla da preduzme ciljane mere kojim bi se podstaklo kreditiranje posrnulih malih preduzeća i tako podupreo krhki privredni oporavak u evrozoni.

    Nemogućnost pristupa kreditima pogađa profitabilne kompanije u zemljama kao što su Španija i Portugalija i koči rast aktivnosti u tim ekonomijama, tvrdi Draghi.

    Očekuje se da će ECB preduzeti određene mere na redovnom mesečnom zasedanju zakazanom za 5. jun.

    Draghi nije želeo da govoriti o tome šta bi mogli preduzeti, napominjući tek da među instrumentima na raspolaganju ECB ostaje povećanje dostupnosti kredita bankama, kako bi ih one dalje mogle preusmeravati prema kompanijama.

    Osim toga, ECB bi mogao početi kupovati vrednosne papire koji se temelje na kreditima malim kompanijama, što bi bio indirektan način povećanja ponude novca na finansijskim tržištima.

    U međuvremenu mnogi ekonomisti očekuju da će ECB na sastanku u junu dodatno smanjiti ključnu kamatnu stopu, s rekordno niskih 0,25 posto, što bi dovelo do blagog smanjenja cene kredita koju banke plaćaju prilikom zaduživanja kod ECB.

    Ujedno postoji mogućnost i da ECB uvede negativnu kamatnu stopu na depozite banaka i time ih natera da novac plasiraju umesto da ga 'gomilaju' kod centralne banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE