Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za sanaciju štete dragocena iskustva Holandije

    Srbija će posledice katastrofalnih poplava morati da sanira što pre i sigurno je da će za nas biti dragocena saznanja o iskustvima Holandije u tom pogledu, izjavila je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

    Trendovi u poljoprivrednoj proizvodnji, izazovi i problemi s kojima se agrar suočava i suočavaće se narednih godina, izuzetno su važna tema za Srbiju, rekla je ona na panel diskusiji “Trendovi u evropskoj poljoprivredi“, održanoj prvog dana 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

    Pred nama je period u kojem ćemo posledice katastrofalnih poplava morati što brže ublažiti i sanirati, a sigurno je da je prilika da čujemo i primenimo iskustva Holandije u ovoj oblasti dragocena”, istakla je Bogosavljević Bošković.

    Napominjući da Srbija, na putu evrointegracija, svoju agrarnu politiku prilagođava evropskoj, ministarka je dodala da je veoma dobro to što se na ovom sajmu može čuti o najnovijim trendovima u EU, načinima i okvirima rada i putevima naše zemlje u prilagođavanju evropskom tržištu i povećanju konkurentnosti naših proizvoda.

    Pomoćnik holandskog ministra za poljoprivredu Roald Lapere predstavio je iskustva Holandije kada je reČ i o poplavama i o poljoprivrednoj proizvodnji i napomenuo da su to oblasti u kojima dve države mogu dobro da sarađuju.

    Spremni smo da podelimo iskustvo i uspostavimo još kvalitetniju saradnju i sIgurno je da Holandija može pomoći Srbiji, rekao je Lapere i dodao da je poljoprivreda veoma značajna za razvoj Srbije.

    Još je važnije da ta oblast “nudi velike potencijale, u čemu naše iskustvo i te kako može pomoći i kad je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, ali i povećanje prinosa i kvaliteta", kazao je Lapere.

    Govoreći o zajedničkoj evropskoj politici u poljopriveredi, univerzitetski profesor iz Holandije Rul Jonhenel, ukazao je na to da se velika pažnja poklanja očuvanju prirode i životne sredine, održivosti poljoprivrede, i naglasio da se mora voditi računa i o klimatskim promenama.

    Kada je reč o tržištu EU u narednih deset godina, on je rekao da će se ponuda i tražnja razvijati umereno i da će tražnja biti relativno slična sadašnjoj. Jonhenel smatra se cene neće mnogo menjati, ali će se menjati navike u ishrani.

    Poljoprivreda će se u budućnosti, kako se čulo na skupu, sretati sa izazovima na koje mora da nađe odgovor, kao što su kako proizvesti dovoljno hrane za ishranu stanovništva, unositi novine u svim oblastima, racionalno koristiti vodu i energiju.

    Tu su i problemi kako proizvesti zdravu i bezbednu hranu, povećati produktivnost i odrediti jasne uloge javnog i privatnog sektora, istakli su učesnici panela o evropskoj poljoprivredi.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE