Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Finansijski sektor u minusu preko tri milijarde dinara

    Finansijski sektor Srbije je u 2013. godini imao ukupni gubitak od 3,1 milijardu dinara, na šta je naviše uticalo loše poslovanje banaka i lizing kompanija, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

    Prema APR, ukupni prihodi finansijskh institucija u 2013. beleže oštar međugodišnji pad od 22,4 odsto i iznose 478,5 miliardi dinara, od čega se na banke odnosi 387,5 milijardi dinara, čiji su ukupni prihodi su za četvrtinu manji u poređenju sa 2012.

    Najveći gubici dolaze iz bankarskog sektora, koji je imao gubitak od 3,5 milijardi dinara i finansijskog lizinga koji je prošle godine izuzetno negativno poslovao, sa gubitkom od 2,4 milijarde dinara.

    Prema podacima APR, 30 banaka u ukupnom prihodu finansijskog sektora učestvuje sa 81 odsto i istakla da su u minus u 2013, ušle nakon pozitivnog poslovanja u 2012, kada su imale dobitak od 5,6 milijardi dinara. Zbirno je polovina banaka poslovalo pozitivno, a polovina negativno.

    Prema rečima Stamenkovićeve, poslovne banke su prošle godine za 7,3 odsto smanjile obim kredita, slobodna sredstva su prebacila u sigurne investicije, a ulaganja u hartije od vrednosti su povećale za 17,7 odsto.

    Banke su u 2013. u kreditima imale 1.817 milijardi dinara, a u hartije od vrednosti su uložile 386 miliona dinara, preciziraju u APR, dodajući da su u prošloj godini smanjile sopstvenu zaduženost inostranstvu, tako da su na kraju godine imale 359,2 milijarda dinara kredita.

    Iako su se u prošloj godini vratile u zonu negativnog poslovanja, banke su stabilne zahvaljujući visokom nivou bilansne aktive od 2,8 milijardi dinara i kapitalu od 594 milijarde dinara.

    Pored banaka finansijski sektor čine i 28 društava za osiguranje, Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, 16 lizing kompanija, 31 brokersko dilersko društvo, četiri društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, četiri društva za upravljanje investicionim fondovima, jedan zatvoreni privatni investicioni fond, Agencija za osiguranje depozita i četiri fonda.

    Kako je saopšteno, sektor osiguranja je smanjio dobitak iz prethodne godine sa 2,5 milijardi na jednu milijardu dinara, dok su druge finansijske institucije iskazale duplo veći dobitak u iznosu od 1,9 milijardi dinara.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE