Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svetom dominiraju banke

    Forbesova lista 'Global 2000' sadrži najveće i najuspešnije kompanije, rangirane prema prihodu, profitu, imovini i tržišnoj ceni, a na prva tri mesta liste su banke i to sve tri iz Kine.

    Ove godine lista sadrži kompanije iz 62 države. Ukupne brojke firmi s liste iznose 38 bilijardi(hiljada biliona) dolara prihoda, 3 bilijarde dolara profita, 161 bilijarda dolara vredne imovine i ukupnu tržišnu vrednost od 44 bilijarde dolara, a zapošljavaju ukupno 90 miliona ljudi. 

    Prvi put, tri najbolje rangirane kompanije su iz Kine, na prvom mestu je kineska banka ICBC, China Construction Bank je na drugom, a Agricultural Bank of China je na trećem mestu. Osim prve tri, Kina drži i devetu poziciju na kojoj je Bank of China.

    Kompanije iz SAD drže ostatak liste deset najboljih. Berkshire Hathaway i Wells Fargo popele su se za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu, a evropske firme Royal Dutch Shell i HBSC Holdings su ispale s liste deset najboljih, prva se nalazi na jedanaestom, a druga na četrnaestom mestu.

    Od ukupnog broja, na listi 2.000 najboljih firmi najviše ih ima SAD – 564. Slede Japan sa 225 i Kina sa ukupno 207 kompanija.

    Otkad je Forbes krenuo s listom najboljih kompanija 2003. godine, dinamika odnosa između Zapada i Istoka se dramatično menja. Azija je sigurno zauzela vodeću poziciju s 674 firme, što na drugo mesto pozicionira Severnu Ameriku s 629 i Evropu s 506 kompanija na vrhu.

    Bliski istok i Južna Amerika u zadnjih deset godina beleže zavidan rast, a i afričke države se polako pojavljuju na popisu, ove ih godine ima ukupno sedam. Na ovogodišnjoj listi je 179 novih firmi, a debituju i dve države, Mauricijus i Togo.

    Ako se gleda na tržišna vrednost kao glavni parametar, Apple (koji na ukupnoj listi drži 15. mesto) je na samom vrhu. Slede ga Exxon Mobil, Google, Microsoft i Berkshire Hathaway.

    Wal-Mart trgovine i dalje drže prvu poziciju u prodaji, uprkos padu profita. Fannie Mae i Freddie Mac, koji su preživeli finansijsku krizu, napokon se isplate svojim investitorima. One drže prve dve pozicije najprofitabilnijih.

    Prema velikim skokovima u pozicijama, Facebook je skočio s 561. na 510. mesto, kao i Hewlett-Packard, koja se popela s prošlogodišnjeg 438. na 80. mesto.

    Kompanija Liberty Media medijskog mogula Johna Malonea popela se za 440 mesta i sada se nalazi na 651. mestu zahvaljujući velikim skokovima u profitu i tržišnoj vrednosti.

    Naravno, godina nije svima bila uspešna. Kineska firma Sany Heavy Industries, najveći proizvođač građevinske opreme te zemlje, pala je sa 851. na 1398. poziciju zahvaljujući usporavanju rasta kineske ekonomije.

    Britanski lanci supermarketa Tesco i Morrison Supermarkets su krenuli u ozbiljnu borbu za tržište i tako međusobno smanjili profite. Kanadska Barrick Gold je zbog pada cene zlata pala za 112 mesta.

    Ova lista govori i o tome koje industrije dominiraju poslovnim svetom. Na prvom mestu su banke, koje zauzimaju ukupno 467 mesta na listi. Slede firme koje se bave naftom i uljem, osiguranjima i uslugama.

    Četiri sektora beleže rast tržišne vrednosti od više od 30 odsto ove godine: avio sektor i odbrana (36 odsto), IT sektor i bela tehnika (35), te uslužne delatnosti poput hotela i restorana.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE