Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NLB smanjuje broj zaposlenih u Sloveniji i Srbiji

    Nova ljubljanska banka (NLB) će, zbog teške situacije u kojoj se našla, do kraja godine morati da uđe u restrukturiranje, što podrazumeva i smanjenje broja zaposlenih, pre svega u Srbiji i Sloveniji, izjavio je predsednik NLB u Sloveniji Janko Međa.

    NLB je već nekoliko godina u teškoj situaciji i zato smo napravili ambiciozan plan restrukturiranja, što će podrazumevati i smanjivanje broja radnika.

    To se neće odnositi na sve zemlje gde poslujemo, ali recimo, odnosiće se na Sloveniju i Srbiju, gde NLB ima loše poslovne rezultate, rekao je Međa Tanjugu.

    Prema njegovim rečima, nakon detaljne analize koja je urađena krajem 2013. bilo je jasno da će u Sloveniji svaki peti zaposleni u NLB banci, odnosno njih oko 20 odsto, ostati bez posla, dok za Srbiju još nema procena.

    U Sloveniji smo i prošli dobar deo ovog programa. Tamo je zabeležen veliki pad prihoda, pa nije održiva ista veličina tima, a kada je reč o Srbiji, Međa podseća da NLB ima tržišni udeo ispod dva odsto, a kako dodaje, i tu je kriza loše uticala na posao.

    NLB u Beogradu ima problema sa operativnim profitom, ne zaradimo dovoljno mesečno pre oporezivanja, pa zato sada radimo na restrukturiranju, kako bi ponovo uspešno poslovali, rekao je Međa.

    On je podvukao da je toj banci u Srbiji do početka krize ubrzano rastao udeo nenaplativih kredita (NPL). Na nivou NLB grupe, kaže Međa, učešće nenaplativih zajmova iznosi čak 25 odsto. On je, međutim, uveren da, to neće dalje ugroziti rad NLB banke.

    On ističe da u Sloveniji posluje ukupno 18 banaka što je, kako smatra, previše u odnosu na populaciju, te očekuje da će tamo doći do kosolidacije u sektoru.

    Vlada je najavila privatizaciju nekoliko državnih banaka, pa će se, što privatizacijom, što spajanjem i preuzimanjem, smanjiti broj banaka u Sloveniji, ocenio je Međa.

    NLB je, podseća, 100 odsto državna banka, a vlada je, kako kaže, već odlučila da u naredne tri godine privatizuje 75 odsto te banke. Nova kreditna banka Maribor (NKBM), takođe državna i druga po veličini u Sloveniji, kaže on, već je u procesu privatizacije. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE