Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukrajina dobija reversni gas iz Slovačke

    Predstavnici slovačkog Eustreama i ukrajinskog Ukrtransgaza potpisali su memorandum o obrnutom toku gasa preko rezervnog gasovoda, na osnovu kog Ukrajina, osim sa zapada, može da očekuje gas i preko Slovačke.

    Sporazum o obrnutom toku u gasovodu preko Slovačke u Ukrajinu postignut je ovog vikenda uz posredovanje Evropske unije i pod diplomatskim pritiskom iz SAD, pošto mogućnost da se Ukrajina snabdeva gasom iz Evrope u sadašnjoj krizi odnosa Zapada sa Rusijom ima strateški značaj.

    Prema memorandumu čijem potpisivanju su prisustvovali i šef Evropske komsije Jose Manuel Barroso i slovački premijer Robert Fico, iz gasovoda od slovačke termoelektrane Vojani do podzemnih magacina u ukrajinskom Uzhorodu stizalo bi od osam do devet milijardi kubnih metara gasa.

    Pregovori su se otegli i komplikovali zato što je Ukrajina tražila da se gas isporučuje preko glavnog gasovoda iz Kapušana, koji ima kapacitet za čak 30 milijardi kubnih metara gasa.

    Slovačka vlada na čelu sa premijerom Ficom to je kategorično odbila s obrazloženjem da ne želi okretanjem toka gasa da prekrši svoje sporazume sa Rusijom i Gazpromom.

    Ukrajina to traži samo zato da može kasnije da snizi cenu gasa u pregovorima sa Rusijom. Ne želimo da budemo taoci u trgovinskom sporu Moskve i Kijeva to neka rešavaju sami, upozorio je pre postizanja sporazuma Fico.

    Pročitajte i>>>Ukrajina može bez ruskog gasa?

    Zajedno sa isporukama gasa sa zapada preko Poljske i Mađarske koje su već krenule, Ukrajina može da računa na ukupno 18 do 19 milijardi kubnih metara, što bi prema oceni slovačkog premijera moralo da bude dovoljno.

    Prema oceni šefa Evropske komisije Barrosoa, sporazum je deo napora da se diverzifikuje energetika u Evropi, a da ima veliki značaj i za Ukrajinu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE