Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Organska hrana je najveća izvozna šansa Srbije

    Organska hrana je najveća izvozna šansa Srbije, jer sve što se proizvede – proda se, pa naša zemlja ne može da podmiri ni domaće, a kamoli potrebe evropskog tržišta za ovom vrstom hrane.

    Strane kompanije su u neprestanoj potrazi za domaćim firmama koje bi mogle da isporuče organsku hranu, ali nema ih dovoljno. Trenutno, u Srbiji postoji 1.500 proizvođača organske hrane, i taj broj se polako povećava. Cene hrane su i po tri puta veće od – konvencionalne.

    „Veliko je interesovanje iz okolnih zemalja za mlečne organske proizvode „Belo“,“ kaže za Novosti Srđan Popović, direktor marketinga Imleka. „Sve što se proizvede na farmi u Čurugu, oko 500 tona proizvoda od organskog mleka, proda se na domaćem tržištu. Želimo da izvozimo u Sloveniju i Hrvatsku, ali nemamo dovoljno mleka, jer nije jednostavno širiti kapacitete organske proizvodnje. Kada smo lane počeli da prodajemo organsko „belo“ mleko nismo ni sanjali da će doživeti takav uspeh.“

    Ogroman potencijal leži u ovakvoj proizvodnji hrane, ali je izuzetno komplikovano dobiti sertifikate. Naime, farma u Čurugu je četiri godine proizvodila organsko mleko, a prodavala ga kao – obično. Sada je isti slučaj sa mesom od bikova koje je organsko, ali nijedna klanica nije sertifikovana za organsku obradu. Međutim, kada se sertifikat dobije, proizvođač dobija pravo na nalepnicu koja, praktično, garantuje – uspeh.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE