Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Slovenija prodaje ceo Telekom

    Slovenačka vlada odlučila je da proda sve deonice države u Telekomu da bi omogućila da ga, uz dobru cenu, preuzme najbolji strateški investitor.

    Ali, najveća slovenačka banka NLB nikad neće u celini biiti prodata zbog njene strateške važnosti za državu, rekla je premijerka Alenka Bratušek.

    "Na prodaju celog Telekoma Slovenije odlučili smo se da bi dobili što boljeg strateškog partnera i što bolju cenu", rekla je Bratušek za nedeljnik Mladina.

    Sasvim je drugi slučaj kad se radi o bankama u državnom vlasništvu, posebno najvećoj, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), rekla je Bratušek i ocenila da je to dobra odluka.

    "Dobro je da država u NLB-u, jednom kad se odluči za njenu privatizaciju, zadrži četvrtinu deonica", smatra slovenačka premijerka.

    Za razliku od 2007. godine, kada je tenderom nudila manje od polovine deonica Telekoma Slovenije i kad su za kupovinu bili zainteresovani uglavnom finansijski fondovi, sada vlada nudi 72,75 posto Telekomovih deonica koje su u vlasništvu države, njenih fondova i osiguravajućih zavoda.

    Računa se na ponude i nekih velikih svetskih telekomunikacionih kompanije, među kojima se najčešće spominje Deutsche Telekom.

    Prema trenutnoj kotaciji deonica na Ljubljanskoj berzi Telekom Slovenije vredi skoro 900 miliona evra, a slovenački mediji tvrde da bi prilikom preuzimanja budući investitor mogao da ponudi i do milijardu evra za sve deonice firme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE